Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa till Kuba och Jamaica, med avslutning vid Niagarafallen - Kon-Tiki Resor

2019 års specialresa går till två av Karibiens vackraste och mest intressanta öar, Kuba och Jamaica! Från gungande kubansk salsa till medryckande reggae på Jamaica, från kolonialstäder uppsatta på världsarvslistan till imponerande och unik flora och fauna vid vackra vattenfall - vi hinner med mycket under resans tre veckor. Dessutom avslutar vi med att besöka Niagarafallen på gränsen mellan USA och Kanada!

KUBA - DEN VACKRASTE PLATSEN PÅ JORDEN

Så imponerad blev Columbus när han kom till denna gröna ö, följ med oss hit så kommer du att förstå vad han menade! Här följer vi också i Hemingways fotspår och besöker bland annat hans favoritbarer i Havanna och platsen som var förebilden för "Den gamle och havet". Under resan lär vi också att tillaga båda ländernas nationalrätter och njuter av vackra stränder och vacker natur. Kanske ser vi också världens minsta fågel, bikolibrin, och den endemiska Kubatrogonen?

JAMAICA - REGGAE OCH STORSLAGEN NATUR

Få andra platser i världen är så förknippad med musik som Jamaica! Vi besöker förstås Bob Marleys forna hem, som idag är museum, och går på någon av de ofta spontana reggaekonserterna i Montego Bay eller Negril. Ett udda inslag i resan är besöket på Pelican Bar, belägen i ett stylthus dit man bara kommer med båt!Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Havanna, Kuba
Dag 2 Havanna: Stadsrundtur
Dag 3 Havanna: Tur i gamla bilar och matlagningskurs i Cojímar
Dag 4 Havanna - Playa Larga
Dag 5 Playa Larga: Nationalparken Ciénaga de Zapata
Dag 6 Playa Larga - Cienfuegos: Stadsrundtur och lagunen Guanaroca
Dag 7 Cienfuegos: Omgivningar
Dag 8 Cienfuegos - Trinidad: Stadsrundtur
Dag 9 Trinidad: Topes de Collantes
Dag 10 Trinidad - Santa Clara - Havanna
Dag 11 Havanna - Montego Bay, Jamaica
Dag 12 Montego Bay: Omgivningar
Dag 13 Montego Bay - Falmouth - Albert Town - Ocho Rios
Dag 14 Ocho Rios: Omgivningar
Dag 15 Ocho Rios - Port Antonio: Stadsrundtur och omgivningar
Dag 16 Port Antonio: Reach Falls och Rio Grande
Dag 17 Port Antonio - Blue Mountains - Kingston: Stadsrundtur
Dag 18 Kingston: Bob Marley-museet - Alligator Pond - Treasure Beach
Dag 19 Treasure Beach- YS Falls - Black River - Negril
Dag 20 Negril - Montego Bay - Toronto, Kanada
Dag 21 Toronto: Niagarafallen -
Dag 22 - Sverige
 Pris:  54 900 kr/person
 Enkelrum:  6 900 kronor

Kommande Resor

 • 31 mars-21 april 2019

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Havanna / Montego Bay-Toronto-Sverige med Air Canada
 • Flyg Havanna-Montego Bay med COPA Airlines
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • ETA (elektroniskt inresetillstånd till Kanada)
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige - Havanna, Kuba

Vi flyger från Köpenhamn mitt på dagen med Air Canada till Toronto. Anslutningsflyg från Stockholm eller Göteborg, vilka ingår i resans pris, sker med SAS. Vi landar i Toronto på eftermiddagen och fortsätter härifrån med Air Canada till Havanna, Kubas huvudstad, där vi landar sent på kvällen. Vi möts vid ankomsten och körs till vår logi. Under dagarna på Kuba så kommer vi att bo i privata hus, så kallade casas particulares, ett bra sätt att komma lokalbefolkningen nära!

Privata hus. Måltider ombord på Air Canada.
Dag1
Dag 2 Havanna: Stadsrundtur

På morgonen möter vår guide upp för att ta med oss på en promenad i de gamla stadsdelarna, vilka är uppsatta på Unescos världsarvslista. Havannas gamla stadsdel är rätt sliten, men mycket charmig och det är lätt att drömma sig tillbaka till de tider då Hemingway med vänner satt på någon av denne berömde författares favoritbarer El Floridita eller La Bodeguita del Medio. Stolta bilägare till gamla amerikanska bilar från det flärdfulla 50-talet kryssar genom staden och ger gatubilden ytterligare krydda och atmosfär. Vi besöker bland annat det klassiska hotellet Ambos Mundos, där Hemingway bodde i sju år på 1930-talet. Hans rum, nummer 511, är idag ett litet museum och har lämnats som det var när författaren flyttade ut 1939. Kuba är intimt förknippat med rom och vi gör ett stopp på museet tillägnat denna dryck, där vi får lära oss hur man tillverkar ett av de mest berömda kubanska märkena, Havana Club. Vi får också naturligtvis möjlighet att provsmaka! Efter en liten kurs i hur man blandar cocktails så äter vi lunch på Bodeguita del Medio, vilket var den bar där Hemingway föredrog att ta sina mojitos. På eftermiddagen kommer vi ha lite ledig tid på hantverksmarknaden och återvänder sedan till vår logi. På kvällen äter vi middag på klassiska El Floridita, där den berömda drinken daiquiri uppfanns, och åker sedan ner till fortet La Cabaña för att se den gamla traditionen då man avfyrar en kanon klockan 21.00 för att markera stadsportarnas stängning för dagen. Denna tradition härrör från 1700-talet och vakterna är klädda i tidstypiska kläder, en annorlunda sevärdhet!

Privata hus. Frukost, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Havanna: Tur i gamla bilar och matlagningskurs i Cojímar

Vi fortsätter att utforska Havanna idag. På morgonen väntar en udda utflykt då vi hämtas med några av de amerikanska 50-talsbilar som man ser överallt på Kuba! Vi åker runt i staden med dessa bilar i ett par timmar och tar in de många vyerna. Vi passerar flera av stadens klassiska landmärken som statyn Alma Mater, universitetet, La Rampa med sina många barer, hotellet Havana Libre med flera. Vi åker sedan till det lilla samhället Cojímar, ett par mil öster om Havanna, där en matlagningskurs på restaurangen Café Ajiaco väntar! Denna börjar med en promenad i trädgården där vi får frukter, grönsaker och örter förklarade för oss. Vi kommer att få lära oss att göra Kubas nationalrätt, stuvningen Ajiaco, och andra för ön typiska rätter - som vi sedan naturligtvis äter till lunch! Cojímar var platsen där Hemingway träffade den sjöman som blev inspiration för den berömda romanen "Den gamle och havet". På eftermiddagen kommer vi att ha ledig tid för att på egen hand fortsätta upptäcka spännande Havanna. Gå gärna ner till strandpromenaden Malecón, här samlas Havannaborna för att njuta av den spektakulära solnedgången över havet.

Privata hus. Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Havanna - Playa Larga

Vi reser idag till öns södra kust och orten Playa Larga, som ligger vid Bahía de Cochinos (Grisbukten). Playa Larga, vilket betyder den långa stranden, är inte bara känt för sin vackra strand utan även för att vara en inkörsport till den närbelägna nationalparken Ciénaga de Zapata som vi kommer att utforska imorgon. På vägen kommer vi att besöka en uppfödningsplats för Kubakrokodiler. Denna för Kuba endemiska art, det vill säga den finns bara här, är starkt utrotningshotad. Arten blir lite drygt två meter lång och är den krokodilart som lever mest på land. Vi kommer även att ta en båttur till en rekonstruerad taínoby. Taíno var en folkgrupp som vid spanjorernas ankomst till Västindien levde på Stora Antillerna: Kuba, Hispaniola, Puerto Rico, Jamaica och på Bahamas. Namnet Kuba (Cuba) kommer från taínoernas eget namn på ön. Väl framme i Playa Larga har vi möjlighet att ta ett dopp i det inbjudande azurblå havet!

Privata hus. Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Playa Larga: Nationalparken Ciénaga de Zapata

Vi går upp tidigt för att göra en utflykt till den spektakulära nationalparken Ciénaga de Zapata, känt för att vara en av världens bästa platser för fågelskådning. Här finns mer än 175 fågelarter och 22 av Kubas totalt 30 endemiska arter har påträffats i nationalparken. Några av de mest spektakulära arterna vi har möjlighet att se är landets nationalfågel, den vackra kuba-trogonen, världens minsta fågel, den endast cirka 5-6 centimeter långa bikolibrin som är endemisk för Kuba, den vackra papegojarten Kubaamazon, den endemiska Kubaparakiten och många fler. Det är dock inte bara för fågellivet vi gör utflykten hit - även floran är spektakulär och i detta våtmarksområde finns hela fyra arter av mangrove. Ciénaga de Zapata är den bästa platsen för att se Kubakrokodil i det vilda och vi har även möjlighet att se spetskrokodil, Kubaboa, den endemiska bäverråttsarten Desmarests hutia och, med tur, kanske till och med lamantin (en art av sjöko). En spännande dag utlovas där vi också kan ta ett dopp i Kubas djupaste saltvattengrotta, Cueva de los Peces!

Privata hus. Frukost, middag.
Dag5
Dag 6 Playa Larga - Cienfuegos: Stadsrundtur och lagunen Guanaroca

Dagens resa är cirka 120 km lång och tar oss österut till staden Cienfuegos. Efter att vi har checkat in ger vi oss ut på en stadsrundtur till fots i staden, vars arkitektur till stor del karakteriseras av palats och residens. Staden visar en för Karibien anmärkningsvärd blandning av stilar från såväl tidigt 1800-tal till 1900-tal. Cienfuegos historiska stadskärna sattes 2005 upp på världsarvslistan som det bästa kvarvarande exemplet på spanska upplysningstidens genomförda stads-planeringar vid tiden för koloniseringen av nya världen. Vi äter sedan lunch på en lokal restaurang och på eftermiddagen besöker vi den vackra lagunen Guanaroca, där en båttur väntar. Även här finns ett mycket rikt fågelliv och lagunens största sevärdhet är kolonin av vackert rosa karibflamingos!

Privata hus. Frukost, lunch.
Dag6
Dag 7 Cienfuegos: Omgivningar

Efter frukost beger vi oss till Yaguanabodalen utanför staden. Vi går här en promenad för att njuta av den vackra naturen och få den mycket rika floran och faunan förklarad för oss. Under rundturen här kommer vi också att ha en storslagen utsikt över Karibiska havet. På eftermiddagen besöker vi vattenfallen El Nicho, där vi äter lunch på en vackert belägen restaurang. El Nicho är egentligen en serie vattenfall, där det högsta är hela 30 meter högt. Här finns två naturliga pooler där vi kan ta ett dopp och även ta en dusch i något av de mindre vattenfallen! Runt fallen finns även flera leder där vi kan gå på egen hand. Vi kommer åter till Cienfuegos sent på eftermiddagen.

Privata hus. Frukost.
Dag7
Dag 8 Cienfuegos - Trinidad: Stadsrundtur

Vi fortsätter vår resa österut till en av de bäst bevarade koloniala städerna i världen – Trinidad. Staden med den omgivande dalgången Valle de los Ingenios sattes upp på Unescos världsarvslista redan 1988 och atmosfären och byggnaderna ger verkligen en beskrivande bild av svunna tider då sockerrörshandel och slavhandel stod på sin absoluta höjdpunkt i denna region. På vägen till Trinidad ser vi lämningar efter forna plantager och stannar vid gården Manaca Iznaga där ägarens hus, ett torn och några barracones, de ursprungliga slavkvarteren, finns kvar. Trots att barracones numera används som bostadshus och är i dåligt skick, är huset, som idag hyser en restaurang, och tornet väl underhållet. Det 45 meter höga tornet uppfördes någon gång mellan 1830 och 1835 av ägaren Alejo Iznaga. Till skenet var det ett bevakningstorn för att ge vakterna 360 graders vy över sockerrörsfälten där slavarna arbetade men den utgjorde också en symbol för Iznagas makt, såväl över sina slavar som inom sockerindustrin (en gång i tiden var tornet den högsta byggnaden på Kuba). En stor klocka som tidigare fanns i tornet och användes för att signalera att slavarnas arbetsdag var slut finns vid tornets fot. Mot en avgift, som inte ingår i resans pris, så kan ni gå upp i tornet för att se utsikten över de vackra omgivningarna. På eftermiddagen väntar en stadsrundtur i Trinidad, under vilken vi bland annat kommer att besöka Casa de la Trova, en välkänd samlingspunkt för musiker som utövar den för Kuba traditionella musikstilen son, som är en ursprungsform av salsan. På det rustika och charmiga La Canchánchara, en byggnad från 1700-talet, får vi prova en svalkande romcocktail bestående av sockerrörsbrännvin, lime och honung, vilken bär samma namn som baren. Dagen avslutas med att besöka stadens marknad, där olika hantverkare bjuder ut sina varor. Ett bra tillfälle för shopping av eventuella souvenirer!

Privata hus. Frukost, lunch.
Dag8
Dag 9 Trinidad: Topes de Collantes

Idag kommer vi att göra en utflykt till naturreservatet Topes de Collantes nära Trinidad. Detta område av ön är känt för sitt utmärkta kaffe och vi kommer att besöka Casa del Café, för att lära oss mer om odlingen av denna populära böna och hur kaffet blir till. Vi kommer också att gå en vacker vandring genom den orörda naturen med en kunnig guide för att eventuellt få se Kubas nationalfågel, Kubatrogonen. Har vi inte sett bikolibrin tidigare så har vi möjlighet att se den här liksom andra vackra fåglar som den endemiska kubatodin och flera arter av kolibrier. Vandringen tar oss till den vackra lagunen El Venado och vattenfallet El Rocío, där vi har möjlighet att ta ett dopp. Vi kommer åter till Trinidad på eftermiddagen och har lite ledig tid för att på egen hand fortsätta upptäcka denna vackra stad.

Privata hus. Frukost, lunch.
Dag9
Dag 10 Trinidad - Santa Clara - Havanna

En vacker resa väntar idag då vi reser tillbaka till huvudstaden. På vägen passerar vi flera tobaksodlingar och om någon av dessa har öppet så gör vi ett besök för att se tillverkningen av det som Kuba kanske framför allt är känt för - cigarrer! Vi gör också ett kort stopp i Santa Clara, som var platsen för den sista striden under revolutionen 1958. Här ser vi Che Guevaras monument och mausoleum från utsidan innan vi fortsätter till Havanna.

Privata hus. Frukost, lunch.
Dag10
Dag 11 Havanna - Montego Bay, Jamaica

Tidigt på morgonen åker vi ut till flygplatsen, varifrån vi flyger till Panama City med COPA Airlines. Efter en kort väntan här så fortsätter vi med samma flygbolag till Montego Bay på Jamaica. Dessa två öar är grannar men känns helt olika - från kubansk salsa har vi nu förflyttat oss till reggaemusikens ö! Vi kommer här att bo bara ett par minuters promenad från den vackra stranden, som är en av Jamaicas mest berömda. Eftermiddagen är ledig, så möjlighet finns att gå ner till denna för lite sol och bad.

Toby´s Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag11
Dag 12 Montego Bay: Omgivningar

Idag kommer vi att upptäcka Montego Bays vackra omgivningar, som präglas av kuperad och lummig natur. Vi kommer att besöka en by för att komma vardagslivet nära och även en liten gård, där vi lär oss mer om de lokala grödorna. Till lunch väntar Jamaicas nationalrätt, jerk chicken, på Barbecue Centre. Om man skulle utse något som är typiskt för denna charmiga ö så är det just denna rätt - och reggae förstås! Det är få andra platser i världen som känns så avslappnade och vänliga som Jamaica. Överallt möts man av ett "power" eller "hey mon" och en utsträckt knytnäve till hälsning. Vi avslutar dagens utflykt på Rockland´s Bird Sanctuary, där vi får möjlighet att handmata kolibrier med sockervatten. Här kommer vi med största sannolikhet att se Jamaicas nationalfågel, den vackra och endemiska rödnäbbade vimpelkolibrin. Lokalt kallas den dock för Doctor Bird.

Toby´s Resort (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Montego Bay - Falmouth - Albert Town - Ocho Rios

Dagen börjar med ett besök i en av Jamaicas vackraste och mest intressanta städer, Falmouth. Staden grundades 1769 och blomstrade i cirka 40 år därefter som centrum och hamn för sockerrörshandeln. Faktiskt hade Falmouth ett vattenledningssystem före städer som New York! Än idag finns många välbevarande byggnader kvar från denna tid och det är en njutning att gå runt på stadens charmiga gator med sina hus målade i regnbågens alla färger. Vi fortsätter sedan till Albert Town, ett litet samhälle beläget mitt i det så kallade Cockpit Country. Namnet kommer från det lokala namnet för grunda grottor. Denna del av Jamaica karaktäriseras av sin dramatiska natur och vi kommer att gå en guidad promenad för att njuta av denna. Här finner man öns största kvarvarande regnskog och har vi tur så ser vi den västra hemisfärens största fjäril, den endemiska Jamaicasvalstjärten. Här finns även 90 % av beståndet av den endemiska papegojarten svartnäbbad amazon. Vi kommer fram till Ocho Rios sent på eftermiddagen.

Hibiscus Lodge (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag13
Dag 14 Ocho Rios: Omgivningar

Vi reser längsmed nordkusten till Geddes Great House, som ligger på en höjd med fantastisk utsikt över havet. Huset byggdes 1792 och att gå runt på ägorna här är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Under vår guidning så kommer vi också att besöka fängelsehålorna där slavarna som jobbade på plantagen spärrades in efter en lång dag ute på fälten. Vi har smakat nationalrätten jerk chicken förut, men här kommer vi att få lära oss hur man gör den! Traditionellt så rökgrillas kycklingen i delade oljefat, vilket ger den en fantastisk saftighet. På vägen tillbaka till Ocho Rios så stannar vi vid Fern Gully, en plats där hela 300 arter av ormbunkar finns, samt vid hantverksmarknaden.

Hibiscus Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag14
Dag 15 Ocho Rios - Port Antonio: Stadsrundtur och omgivningar

Resan fortsätter österut mot Port Antonio i nordost. På vägen stannar vi vid en plantage, där vi kan ta en färskpressad juice på någon tropisk frukt i säsong medan vi beundrar kolibriernas aktivitet när de suger nektar från de många blommorna. Port Antonio grundades redan 1723 och är en av Jamaicas största sevärdheter, både för sin historia och sina spektakulära omgivningar, men också på grund av sin avslappnade atmosfär. Stadens storhetstid började på 1880-talet då hamnen här blev centrum för bananhandeln. Åtskilliga filmer har spelats in här, bland annat Cocktail med Tom Cruise, och den berömde amerikanske skådespelaren Errol Flynn blev så förälskad i Port Antonio att han köpte ett hus här. Efter vår guidade rundtur i staden, där vi bland annat ser 1700-talsfortet Fort George, så åker vi till den berömda Blå lagunen. Den gör verkligen skäl för namnet och vi har naturligtvis möjlighet att ta ett bad i det inbjudande vattnet! Det var här filmen med samma namn, med Brooke Shields i huvudrollen, spelades in. Vi hinner även med att besöka den fantastiska stranden Frenchman´s Cove, som ligger inbäddad i tropisk grönska, innan vi kommer åter till hotellet.

Bay View Eco Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag15
Dag 16 Port Antonio: Reach Falls och Rio Grande

Vi börjar dagen med att besöka vattenfallet Reach Falls som forsar längs en klippvägg ner i en smaragdgrön naturlig pool, där vi kan ta ett dopp. Runt fallen finns en rik flora och fauna, bland annat har här påträffats hela 23 ormbunksarter och det är vanligt att se svartnäbbad amazon och den likaledes endemiska gulnäbbade amazonen. Jamaica är känt i fågelskådarkretsar då ön har hela 28 endemiska arter och totalt har den lilla ön fler fågelarter än Sverige! Vi tar sedan en promenad längsmed den vackra bukten Long Bay, där vi också har möjlighet att äta lunch på klassiska Boston Jerk Centre. På eftermiddagen väntar ett litet äventyr då vi åker ner till Rio Grande. Här vi går ombord på bambuflottar för att sakta färdas längsmed floden. Vi kommer att ha en vacker utsikt över bergskedjan Blue Mountains, som vi kommer att utforska närmare under morgondagen. En mycket rofylld utflykt kryddad med en storslagen natur!

Bay View Eco Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag16
Dag 17 Port Antonio - Blue Mountains - Kingston: Stadsrundtur

När vi idag reser söderut mot huvudstaden Kingston väntar en minst sagt storslagen natur, när vi kör över Blue Mountains. Detta område är uppsatt på Unescos världsarvslista, både för sitt kulturella värde då bergen var en tillflyktsort för förrymda slavar, så kallade maroons, och urbefolkningen taíno, men även för dess biologiska mångfald. Blue Mountains är också känt för sitt kaffe, som av många kännare anses som världens bästa. Naturligtvis kommer vi under dagen att få prova detta och även få tillfälle att träffa ättlingar till maroons för att lära oss mer om deras mycket intressanta historia. Vi kommer även få en musik- och dansuppvisning och den som vill får naturligtvis göra dem sällskap! Vi gör ett stopp vid den mycket vackra botaniska trädgården Castleton. Den grundades redan 1862 och här finns några mycket sällsynta arter som till exempel västindisk mahogny och maboloträd. Efter de lugna och avslappnade platser vi har besökt hittills på Jamaica så kan Kingstons folkvimmel komma som en chock! Väl framme i huvudstaden, som har knappt 700 000 invånare, så gör vi en kort stadsrundtur. En av höjdpunkterna under denna är utan tvekan besöket vid Devon House, byggt 1991 av George Stiebel, Jamaicas första svarta miljonär. Som inte insidan av detta pampiga hus vore nog så är trädgården runtom mycket vacker och rofylld. Vi avslutar rundturen här med att provsmaka Jamaicas bästa glass - Devon House I-Scream!

Hotel Four Seasons (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag17
Dag 18 Kingston: Bob Marley-museet - Alligator Pond - Treasure Beach

Om du skulle nämna en person som du förknippar med Jamaica så skulle svaret säkerligen bli Bob Marley! Under våra dagar här så har du redan märkt att hans musik spelas överallt och naturligtvis är inget besök på Jamaica komplett utan ett besök i hans forna hem i Kingston, som idag är museum. Vi lämnar sedan huvudstaden bakom oss. På vägen längs den vackra södra kusten stannar vi vid de många fruktstånden utanför Mandeville - en höjdpunkt med ett besök på Jamaica är de många exotiska frukterna. I Alligator Pond, som är känt för sina fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger, så stannar vi för lunch på den klassiska restaurangen Little Ochie. Hit åker Kingstonborna bara för att äta lunch här! Vi stannar också vid öns mest berömda utsiktspunkt, Lover´s Leap, där det sägs att två slavar kastade sig ut då de inte fick varandra på grund av en svartsjuk plantageägare. Här är vi på hela 600 meters höjd och kan se ut över stora delar av ön. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Treasure Beach. Detta är inte den bästa stranden på Jamaica, men atmosfären är det! Här är det dreadlocks, små strandbarer och avslappnad stämning som gäller. Strax utanför kusten ligger en av världens mest udda barer, Pelican Bar, dit man bara kommer med båt. Färdledaren kommer naturligtvis att ta initiativ till en utflykt hit!

Sunset Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag18
Dag 19 Treasure Beach- YS Falls - Black River - Negril

Vi fortsätter vår resa västerut från Treasure Beach på förmiddagen. Första stoppet idag gör vi vid YS Falls, kanske Jamaicas vackraste vattenfallsområde. Här finns hela sju vattenfall, flera av dem med en naturlig pool vid foten där vi kan bada, så glöm inte badkläder! Dessutom kantas fallen av en grön och lummig natur och här finns goda möjligheter att se flera arter av kolibrier. Nästa stopp gör vi vid Bamboo Avenue, där vägen kantas av upp emot tio meter höga bambuträd i fyra kilometer. Denna aveny planterades på 1700-talet av ägarna till plantagen Holland för att ge skugga till resenärer och för att skydda vägen mot erosion. När vi kommer fram till floden Black River så ger vi oss ut på en båtutflykt i detta omfattande våtmarksområde. Att detta är ett av Jamaicas naturskönaste områden kommer vi att förstå snabbt och vi kommer med största sannolikhet att se såväl spetskrokodiler som många fågelarter. Vi stannar också vid det berömda Ricks Cafe, en av öns mest berömda barer. Inte så mycket för det spektakulära läget utan framför allt för klippdykarna som i solnedgången kastar sig ut från de mer än tio meter höga klipporna ner i det azurblå vattnet. I Negril bor vi precis vid en av världens vackraste stränder, Seven Mile Beach. Negril är också känt för sina många små barer där ofta lokala reggaeband uppträder. Vi ger oss ut på kvällen för att se om vi hittar någon spelning!

Merrils Beach Resort II (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag19
Dag 20 Negril - Montego Bay - Toronto, Kanada

Förmiddagen är ledig för att njuta av den kritvita stranden. Mitt på dagen lämnar vi sedan Negril och åker till flygplatsen i Montego Bay. Härifrån flyger vi på eftermiddagen med Air Canada till Toronto, där vi landar på kvällen. Vi möts vid ankomsten och körs till vårt centralt belägna hotell.

Chelsea Hotel (☆☆☆☆). Frukost, måltid ombord på planet.
Dag20
Dag 21 Toronto: Niagarafallen -

En spännande utflykt väntar idag då vi lämnar Toronto efter frukost och reser mot Niagarafallen! På vägen gör vi ett stopp i den lilla staden Niagara-on-the-Lake. 1792 utsågs denna stad till huvudstad i Övre Kanada, men under kriget 1812 så jämnades staden med marken av brittiska styrkor innan de drog sig tillbaka, och huvudstaden flyttades till Toronto. Britterna återuppbyggde senare staden och idag har den mycket av sin historia charm i behåll. Niagara-on-the-Lake sägs av många vara den vackraste staden i Kanada och är idag en stor turistattraktion. De mäktiga Niagarafallen är verkligen ett naturens underverk. Dessa enorma fall ligger på gränsen mellan Kanada och USA och består av tre större fall: Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Hästskofallen är de bredaste, hela 920 meter, och ligger till två tredjedelar i Kanada. Vi kommer att gå längs en tunnel för att komma bakom just Hästskofallen, ett annorlunda sätt att verkligen uppleva kraften i detta imponerande fall! Härifrån åker vi sedan till flygplatsen i Toronto för att påbörja vår hemresa. Vi flyger på kvällen med Air Canada till Köpenhamn.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag21
Dag 22 - Sverige

Vi landar i Köpenhamn på förmiddagen. Ni som reser åter till Stockholm eller Göteborg fortsätter med SAS härifrån.

Måltider ombord på Air Canada.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-3 Dag4-5 Dag6-7 Dag8-9 Dag10 Dag11-12 Dag13-14 Dag15-16 Dag17 Dag18 Dag19 Dag20
Karta
Dag 1-3
Dag 4-5
Dag 6-7
Dag 8-9
Dag 10
Dag 11-12
Dag 13-14
Dag 15-16
Dag 17
Dag 18
Dag 19
Dag 20

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Specialresa 2019