Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa i Tadzjikistan och Kirgizistan - Kon-Tiki Resor

En mycket speciell resa genom Tadzjikistan och Kirgizistan längs en av världens vackraste vägar - Pamir Highway, som dessutom är världens näst högsta väg. I denna region finns endast ett fåtal hotell och därför bor vi de flesta nätterna hemma hos familjer. Login är mycket enkel - i de typiska pamiriska hus vi bor i så finns bara ett eller två större rum, där vi sover på madrasser på golvet. Upplevelserna kompenserar dock för detta mer än väl, då vi kommer våra värdfamiljer väldigt nära och får lära oss mycket om hur de lever i denna karga men storslagna och dramatiska natur.

EN RESA FULL AV VACKRA VYER OCH MINNESVÄRDA MÖTEN

Pamir betyder "världens tak" och vissa bergspass vi passerar ligger över 4 000 meter. Vyerna under resan är fantastiska; kristallklara sjöar som skimrar i olika färger, snöklädda, mäktiga berg och imponerande vidder. Vi viker av från Pamir Highway några dagar och reser längs Afghanistans Wakhankorridor; på vissa platser är vi bara ett tiotal meter från detta land och kan på andra sidan gränsfloden se åsnekaravaner och rangliga broar. En dag spenderar vi några timmar på den stora lördagsmarknaden i Ishkashim, som äger rum på en ö mellan Tadzjikistan och Afghanistan. Ett härligt skådespel, där människor från båda länderna kommer för att köpa och sälja varor. Följ med på en oförglömlig resa i ett område som sett mycket få besökare sedan Sven Hedins dagar!Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Dusjanbe, Tadzjikistan: Stadsrundtur
Dag 3 Dusjanbe - Kalaikhum
Dag 4 Kalaikhum - Khorog
Dag 5 Khorog: Stadsrundtur och Garm Chashma
Dag 6 Khorog - Ishkashim
Dag 7 Ishkashim: Marknaden - Langar
Dag 8 Langar - Bulunkul: Yashil-Kul
Dag 9 Bulunkul - Murgab
Dag 10 Murgab - Sary Tash, Kirgizistan
Dag 11 Sary Tash - Osj: Stadsrundtur
Dag 12 Osj - Bisjkek: Stadsrundtur
Dag 13 Bisjkek: Ala Archa nationalpark
Dag 14 Bisjkek - Sverige
 Pris:  37 900 kr/person
 Enkelrum:  1 400 kronor 

Kommande Resor

 • 26 maj-8 juni 2019

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Dusjanbe / Bisjkek-Sverige med Turkish Airlines
 • Flyg Osj-Bisjkek med Kyrgyz Pegasus Airlines
 • Svensk färdledare (om minst åtta resenärer)
 • Engelsktalande guider
 • Logi på beskrivna hotell/gästhus/lokala boenden (var vänliga och observera att boendet, förutom i Dusjanbe, Osj och Bisjkek, är enkelt under hela resan och att möjligheterna till varma duschar är mycket begränsad)
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Visumkostnader
 • Kostnad för besökstillstånd till det autonoma området Gorno-Badakhshan
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi reser från antingen Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Turkish Airlines till Istanbul, där vi byter plan och fortsätter efter några timmars väntan med direktflyg till Dusjanbe.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Dusjanbe, Tadzjikistan: Stadsrundtur

Vi landar i Tadzjikistans huvudstad strax före fyra på natten, möts vid ankomsten och körs till vårt hotell, som ligger mycket centralt och är ett av stadens bästa. Efter några timmars vila ger vi oss ut på en stadsrundtur på eftermiddagen. Dusjanbe bär tydliga spår efter den sovjetiska epoken, men mycket har hänt sedan landet blev självständigt 1991. Idag lever gatorna och många nya restauranger och barer öppnar varje år. Stadens namn betyder ”måndag” då byn som en gång fanns här hade sin marknadsdag på måndagar. Just marknaden är en av Dusjanbes främsta sevärdheter och naturligtvis besöker vi den under dagens promenad.

Hotel Tajikistan (☆☆☆☆). Måltider ombord på planet, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Dusjanbe - Kalaikhum

Tadzjikistans främsta sevärdhet är dess berg; mer än 90 % av landet är berg och över 50 % ligger över 3 000 meters höjd! På morgonen ger vi oss ut på det som är en av världens vackraste resor, Pamir Highway. Pamir heter lokalt Bam-i-Danya, vilket betyder Världens tak, och är ett 120 000 km2 stort bergslandskap som är uppdelat mellan Tadzjikistan, Kirgizistan, Kina och Afghanistan. Större delen, och den mest spektakulära delen, ligger dock i Tadzjikistan – ställ in er på magnifika vyer de närmaste dagarna! Vi vill poängtera att vägarna på den tadzjikiska landsbygden stundtals är mycket dåliga, vi reser därför med fyrhjulsdrivna fordon (tre resenärer plus chaufför i varje) och att login är mycket spartansk; de flesta nätterna kommer vi att bo hemma hos familjer i typiska pamiriska hus, som har ett eller två större rum där vi sover på madrasser på golvet. Dusch finns inte på alla platser och toaletterna finns, med vissa undantag, utomhus. Enkelt, men vi kommer att få en fantastisk kontakt med värdfamiljerna och en unik insikt i hur man lever i denna karga region med sina temperaturextremer. Vi lämnar Dusjanbe på förmiddagen och åker österut. Inte långt från huvudstaden börjar vi klättra upp i bergen; dagens högsta pass är Sagirdasht som ligger på 3 252 meters höjd. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Kalaikhum, där vi bor hos en familj som har några uthyrningsrum i sin bostad (här finns dusch). Vi bor precis vid Panyi-floden som utgör gräns mot Afghanistan. Det är fascinerande att se skillnaden i levnadsstandard mellan länderna; även om Tadzjikistan stundtals känns mycket fattigt, så är det inget mot hur livet ser ut på andra sidan floden. Det går en bro över floden och på den tadzjikiska sidan ligger något man brukar kalla för den afghanska supermarketen; här säljs varor som inte går att få tag på i Afghanistan. Ungefärlig restid denna dag är cirka tio timmar (400 km).

Homestay. Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Kalaikhum - Khorog

En mycket vacker dag väntar! Vi följer Panyifloden hela dagen och kommer att ha gott om möjligheter till spektakulära stopp längs vägen. Människorna som lever här är pamirtadzjiker och talar pamiri, vilket skiljer sig mycket åt från tadzjikiskan. Faktiskt så har de små samhällena i denna bergiga region levt så isolerade att man i varje by har utvecklat sin helt egen dialekt av pamiri! På eftermiddagen kommer vi fram till Khorog, huvudstaden för det autonoma området Gorno-Badakhshan. Staden ligger vackert vid Guntfloden och är omgiven av branta berg. Under våra nätter i Khorog så bor vi på ett mindre hotell, så vi har tillgång till duschar. Ungefärlig restid denna dag är 5-6 timmar (250 km).

Hotel Lal (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Khorog: Stadsrundtur och Garm Chashma

Efter frukost beger vi oss ut på en stadsrundtur i Khorog. Vi besöker det intressanta regionala museet och den imponerande botaniska trädgården, som ligger fem kilometer öster om staden. Här finns över 3 000 arter av träd och växter och trädgårdens cirka 200 hektar sträcker sig hela vägen upp till 3 900 meters höjd (Khorog ligger på cirka 2 100 m ö h), vilket gör den till världens näst högst belägna botaniska trädgård! Efter lunch åker vi söderut till de varma källorna vid Garm Chashma. Här har det kalkhaltiga vattnet bildat mycket vackra formationer och vi har möjlighet att ta ett välgörande dopp i det behagligt varma vattnet. Leran på botten sägs vara mycket bra för hyn, så lokalbefolkningen själva passar alltid på att smörja in kroppen med den – följ gärna deras exempel! Vi återvänder sedan till Khorog.

Hotel Lal (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Khorog - Ishkashim

Från och med idag gör vi en avstickare från Pamir Highway och reser söderut mot Wakhankorridoren. Inte långt från Khorog dyker Hindukush mäktiga snöklädda, 7 000-8 000 meter höga, berg upp framför oss – en fantastisk syn. Hindukush ligger i Pakistan, på andra sidan den smala remsan av Afghanistan som utgör den så kallade korridoren. Wakhan är ett resultat av The Great Game, där ryssar och britter tävlade om herraväldet över Centralasien. Britterna kom till Pakistans nordliga gräns men inte längre och i freden blev Wakhan en buffertzon mellan de rysk- och brittiskkontrollerade områdena. Idag är denna del av Afghanistan den lugnaste delen av landet och i det närmaste helt opåverkat av det krig som råder i andra delar. Vi kommer fram till Ishkashim (en resa på cirka 100 km) efter cirka tre timmars resa och har sedan några timmar på egen hand för promenader i denna ganska gröna stad – en slående kontrast till Afghanistans torra, bruna berg på andra sidan floden.

Homestay. Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Ishkashim: Marknaden - Langar

På förmiddagen väntar ett riktigt skådespel – på en liten ö i floden hålls varje lördag en stor marknad, dit människor kommer från båda sidorna, både den tadzjikiska och afghanska (glöm inte att ta med passet på denna utflykt, då ön är afghanskt territorium). Det är ett fantastiskt folkliv; beslöjade kvinnor och män i de typiska pashtunhattarna från Afghanistan och tadzjikerna, där männen bär sina traditionella hattar och kvinnorna i färgglada kläder! Vi åker sedan vidare österut. 15 km från Ishkashim ligger den imponerande befästningen Khaakha, från 200-talet f Kr. Tyvärr kan vi inte gå upp på fortet, då den fungerar som militäranläggning, utan får nöja oss med att se det utifrån. 57 km härifrån ligger regionens mest imponerande fort, Yamchun, från 1100-talet e Kr. Denna välbevarade befästning ligger vackert på ett bergskrön och utsikten härifrån över Afghanistans bruna berg och Pakistans mäktiga Hindukush är storslagen! Ni fortsätter till Vrang, där ni ser bevis på den smältdegel som Pamir utgör. Här finns såväl en buddhistisk stupa och lämningar efter zoroastriska kultplatser. I zoroastrismen utgör elden en central roll och vid kultplatserna brann alltid en evig låga. Vi kommer fram till Langar sent på eftermiddagen, där vi bor på en enkel men charmig homestay. Vi har dock inte tillgång till dusch här.

Homestay. Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Langar - Bulunkul: Yashil-Kul

Från Langar åker vi norrut och klättrar kraftigt till en början innan vi passerar resans hittills högsta pass, Khargushpasset på 4 344 meters höjd. Här kommer vi sedan ut på den pamiriska högplatån med sitt närmaste månliknande, karga landskap flankerat av snöklädda toppar – en fantastisk syn! Vi kommer ut på Pamir Highway igen, åker västerut ett par kilometer och viker sedan av norrut på en dålig väg till det lilla samhället Bulunkul, som ligger vackert vid sjön med samma namn. Vyerna längs vägen är mycket vackra, särskilt när vi passerar de små sjöarna Tuz-Kul (vilket betyder den salta sjön) och Sassyk-Kul (den stinkande sjön). Homestayet här är mycket enkelt, ingen dusch, men byn är mycket speciell. Detta är Tadzjikistans kallaste plats och när man går runt på de vindpinade, breda gatorna så är det svårt att förstå hur invånarna här kan överleva – förhållandena vintertid är mycket hårda och när det är oväder blir den lilla byn helt avskärmad från omvärlden. På eftermiddagen gör vi en utflykt till den närbelägna sjön Yashil-Kul. Namnet betyder grön sjö och det är ett mycket passande namn! Det gröna vattnet lyser mot den torra slätten runtom och den knallblå himlen ovan.

Homestay. Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Bulunkul - Murgab

Vi lämnar Bulunkul efter frukost och kör tillbaka till Pamir Highway. Vi når snart Alichurslätten, som är regionens bördigaste område. Här är det kirgiziska inflytandet stort och vi kommer att se många kirgiziska yurtor på slätten. En yurta är det traditionella tältet, som lätt och smidigt kan tas ner och transporteras till nästa betesplats. Har vi tur ser vi även flockar med jakar! Nära Murgab viker vi av från huvudvägen och reser genom ett surrealistiskt landskap till Krokodilklippan, ett mycket passande namn, och de vackra grottmålningarna Shakhty. Vi kommer fram till Murgab sent på eftermiddagen. Denna stad, som ligger på 3 576 meters höjd och har cirka 6 500 invånare, är inte direkt vacker i sig men läget är desto mer spektakulärt. Om vi har tur med vädret så ser vi det mäktiga berget Muztagh Ata (7 546 m ö h) i Kina norr om staden. Kvällens hotell har dusch och västerländsk toalett.

Hotel Pamir (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Murgab - Sary Tash, Kirgizistan

Resans kanske allra vackraste dag väntar, vilket säger rätt mycket om vad som väntar under dagen! Till öster om oss har vi Muztagh Ata och i väster Pamirs dryga 6 000 meter höga toppar, alltmedan landskapet går i olika färger beroende på den rikliga mineralförekomsten. Det blir många fotostopp denna dag! Vi passerar också resans högsta pass, det 4 655 meter höga Ak-Baital och kommer på andra sidan ut på den östra sidan av den skimrande blå Kara-Kulsjön (3 914 m ö h). Vid denna vackra sjö slog Sven Hedin läger under sitt utforskande av Centralasien. Bara 63 km härifrån, vid det 4 282 meter höga Kyzyl-Artpasset, ligger gränsen till Kirgizistan – detta måste vara en av världens mest spektakulärt belägna gränser! Vi får våra utstämplar, säger adjö till våra tadzjikiska chaufförer och guiden, och byter fordon. Vi åker sedan genom några kilometer av ingenmansland, med jakar vid sidan av vägen och en vägg av snöklädda toppar bakom oss, till den kirgiziska gränsposteringen, där vi blir instämplade i Kirgizistan. Strax före samhället Sary Tash har vi en fantastisk utsikt över det 7 134 meter höga Pik Lenin.

Homestay. Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Sary Tash - Osj: Stadsrundtur

Strax efter Sary Tash börjar vi klättra upp mot det 3 615 meter höga Taldykpasset, varefter landskapet snart ändrar karaktär – vi lämnar nu bergen bakom oss! Vi kommer fram till Osj (1 175 m ö h), Kirgizistans näst största stad, vid lunchtid. Ett lokalt talesätt säger att ”Osj är äldre än Rom”; det är kanske en smärre överdrift, men Osj är en av Centralasiens äldsta städer och kan spåra sina rötter till minst 400-talet f Kr. Staden var också en viktig knytpunkt längs Sidenvägen. Denna natt bor vi på hotell och har tillgång till duschar. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i Osj. Stadens marknad, Jayma Bazaar, är en av Centralasiens bästa och största marknader. Som alltid är det härligt skådespel som väntar när vi går runt i de vindlande gränderna och ser allt som säljs; från dynor man använder till att göra mönster på bröd med till renoverade, gamla sovjetiska symaskiner i nyskick! Vi besöker också Kirgizistans enda världsarv, den 175 meter höga kullen Suleyman Too, även kallad Salomons tron. Detta då en av legenderna runt Osj är att den bibliske kungen skulle grundat staden. Babur, den första kejsaren under det indiska Mogulriket, passerade Osj och lät bygga en moské på toppen av detta berg. Alltsedan dess har platsen varit ett viktigt pilgrimsmål för muslimer.

Hotel Sunrise (☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Osj - Bisjkek: Stadsrundtur

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen för att flyga till Bisjkek, Kirgizistans huvudstad. Här möts vi och körs till vårt hotell, som ligger mycket centralt. Efter att ha checkat in på hotellet ger vi oss ut på en stadsrundtur. Även Bisjkek var en rastplats längs den förgrening av Sidenvägen som gick genom Tian Shan. Dagens stad är dock relativt modern med många exempel av typisk sovjetisk monumental-arkitektur, men det är en grön stad med många parker och läget är vackert; vid foten av Ala-Toobergen. Här finns även en av de få kvarvarande statyerna av Lenin, även om den numera står på en mer undanskymd plats tidigare! Under stadsrundturen idag går vi runt i de centrala delarna, ser parlamentshuset (mer känt som Vita huset), besöker stadens stora marknad samt det intressanta historiska museet.

Park Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Bisjkek: Ala Archa nationalpark

Idag väntar en utflykt till den vackra nationalparken Ala Archa cirka 40 km söder om Bisjkek. Denna nationalpark har fått sitt namn efter floden med samma namn som omges av en mycket vacker ravin. Höjden i den cirka 200 km2 stora nationalparken varierar mellan 1 500 meter m ö h upp till den 4 895 meter höga toppen på berget Semenova Tian-Shanshi. Här finns mer än 20 glaciärer och cirka 50 bergstoppar samt en mängd vattenfall. Vi parkerar vår buss på 2 250 meters höjd och börjar härifrån en lättare vandring i den vackra och omväxlande naturen. Med lite tur har vi möjlighet att se vi argali, som är världens största får, sibirisk stenbock, sibiriskt rådjur och, förstås, murmeldjur! Vi kommer åter till Bisjkek på eftermiddagen och har här lite ledig tid innan vi på kvällen åker till en trevlig, traditionell restaurang för en avskedsmiddag.

Park Hotel (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag13
Dag 14 Bisjkek - Sverige

Vid tvåtiden på natten (vi har tillgång till våra rum ända fram till transfern) så åker vi ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Liksom på utresan flyger vi med Turkish Airlines direkt till Istanbul. Efter några timmars väntan där fortsätter vi till antingen Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar på eftermiddagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4-5 Dag6 Dag7 Dag8 Dag9 Dag10 Dag11 Dag12-13
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12-13

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Fantastisk natur, intressant att se hur folk lever där."
Lisa och Jonas Axelshult, Pamir Highway (Tadzjikistan och Kirgizistan), 24 maj-6 juni 2015

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet?
"5. Intressant, lagom krävande, innehållsrik."
Sune Berg, Pamir Highway (Tadzjikistan och Kirgizistan), 25 maj-7 juni 2014

Vad har varit det bästa med resan?
"Fantastiska vyer och bergsformationer."
Berit och Gilbert Floberg, Pamir Highway, 27 maj-9 juni 2012

"Mäktig och oändlig naturupplevelse."
Birgitta Lindfors och Mårten Näslund, Pamir Highway, 27 maj-9 juni 2012

Vad har varit det bästa med resan?
"Naturupplevelserna + folket"
Per Jonsén, Pamir Highway, 27 maj-9 juni 2012