Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa i Iran - Kon-Tiki Resor

Ni som följer med på denna resa kommer garanterat att ändra åsikt om Iran. Landet som framför allt förknippas med präststyret är ett av världens mest gästvänliga. Var vi än kommer så möts vi av välkomnande leenden och bli inte förvånade om vi hamnar hemma hos en familj och bjuds på té - iranierna sätter en ära i att få besökaren att känna sig välkommen!

URGAMMAL KULTUR OCH MYLLRANDE BAZAARER

De gamla civilisationerna har avlöst varandra i det gamla Persien, som har en mänsklig historia som sträcker sig minst 6 000 år tillbaka i tiden. Under drygt 1 100 år så var Persien en lokal supermakt, med början cirka 550 f Kr under akemeniderna, som härskade över det största rike som världen ditintills sett - från Libyen i väster till Afghanistan i öster. Om landets rika historia vittnar inte minst de hela 17 platserna uppsatta på UNESCO:s världsarvslista - under resan besöker vi fem av dessa. Den som till exempel har suttit på ett téhus och sett ut över Isfahans mäktiga Nagsh-e Jahantorg, ett av världens största, glömmer det aldrig!


Under resan kommer vi också naturligtvis passa på att lära känna människorna bättre. Samtliga måltider ingår i resans pris och vi äter luncher och middagar på trevliga lokala restauranger. Vi besöker också flera bazaarer, marknader, bland annat den i Teheran som är världens största med tio kilometer vindlande gångar och ett härligt folkliv.Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Teheran, Iran
Dag 2 Teheran: Stadsrundtur
Dag 3 Teheran: Stadsrundtur - Shiraz
Dag 4 Shiraz: Stadsrundtur
Dag 5 Shiraz: Persepolis och Naqsh-e Rustam
Dag 6 Shiraz - Pasargadae - Abarkuh - Yazd
Dag 7 Yazd: Stadsrundtur
Dag 8 Yazd - Meybod - Nain - Isfahan
Dag 9 Isfahan: Stadsrundtur
Dag 10 Isfahan: Stadsrundtur
Dag 11 Isfahan - Kashan - Teheran
Dag 12 Teheran - Sverige
 Pris:  28 900 kr/person
 Enkelrum:  3 900  kronor

Kommande Resor

 • 27 september-8 oktober 2019

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Teheran t/r med Turkish Airlines
 • Flyg Teheran-Shiraz med Iran Air
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Drycker till inkluderade måltider
 • Vatten, två flaskor per person och dag, samt té, kaffe och snacks i bussen
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg vid resa från andra orter än Stockholm
 • Eventuella avgifter för fotografering vid besökta platser
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guide och chaufförFärdplan

Dag 1 Sverige - Teheran, Iran

Vi flyger med Turkish Airlines från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Istanbul, varifrån vi fortsätter efter en kort väntan med samma flygbolag direkt till Teheran, Irans huvudstad. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm. Vid resa från annan ort kan det bli ett pristillägg, beroende på skatter och platstillgång. Här landar vi vid tretiden på natten, möts vid ankomsten och körs till vårt centralt belägna hotell. Vi har tillgång till våra rum direkt vid ankomsten.

Hotel Asareh (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Teheran: Stadsrundtur

Vi har förmiddagen ledig för att vila ut oss efter resan och efter lunch börjar vi utforska denna enorma stad, som enligt folkräkningen 2011 har 8,2 miljoner invånare. En av Teherans största sevärdheter är Golestanpalatset, som sattes upp på UNESCO:s lista över världsarv år 2013. Detta muromgärdade palats var sätet för Qajarfamiljen som kom till makten 1779 och gjorde Teheran till deras huvudstad. Palatsbyggnaderna är byggda runt en trädgård med flera fontäner och dess mest karaktäristiska delar och rikligaste ornamentering härstammar från 1800-talet. En mycket vacker och lugn miljö att strosa runt i! En helt annan upplevelse väntar sedan när vi fortsätter till den stora bazaaren, marknaden. På denna plats har varor sålts i nästan tusen år, men det mesta vi ser idag är mellan 100-200 år gammalt. Denna labyrintliknande marknad består av cirka tio kilometer gångar och vår guide kommer att visa oss de mest intressanta delarna. Det är en upplevelse för alla sinnen att gå runt och njuta av vimlet, kommersen och lukterna från de färska kryddorna. På kvällen går vi sedan ut och äter på en trevlig lokal restaurang. Maten är verkligen en av höjdpunkterna med ett besök i Iran. Vi har valt att inkludera samtliga måltider och vi kommer att äta luncher och middagar på lokala restauranger, inte på hotellen, för att lära känna landet och dess kultur så bra som möjligt - och även få möjlighet att komma lokalbefolkningen nära.

Hotel Asareh (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Teheran: Stadsrundtur - Shiraz

Efter frukost fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi åker först till det mycket intressanta Nationalmuseet. En stor del av den imponerande samlingen av antika föremål som kan skådas på museet är från det fjärde och femte århundradet f Kr. och innefattar utsökt bearbetade stenfigurer och kilskriftstavlor, lergods, vackra keramikföremål och mycket mer. Vi fortsätter härifrån till det berömda mattmuseet, som designades av den forna drottningen Farah Diba Pahlavi 1967. Ett stort urval av persiska mattor från olika epoker har samlats från hela Iran, varav de flesta är från Safavidtiden (1501-1722) fram till modern tid, men även äldre mattor kan beundras här. De äldsta handvävda exemplaren från det gamla persiska imperiet är cirka 2 500 år gamla. På museet hänger en kopia på just en sådan, den berömda Pazyrykmattan, som anses vara den äldsta mattan i världen. Vi besöker även glas- och keramikmuseet i staden. Byggnaden är sevärd i sig med sin vackra exteriör och rikt påkostade interiör då den under början av 1900-talet, bland annat, tjänade som bostad för landets premiärminister. Här kan man se fantastiska konstföremål i glas, kristall och porslin skapade av regionens många skickliga hantverkare under olika århundraden. De utställda glasföremålen kan dateras från första och andra årtusendet f Kr fram till våra dagar. De speciella framställningsmetoder, infärgningstekniker och den utrustning som användes för dessa glasarbeten beskrivs på ett intressant sätt för besökaren. Keramik- och porslinsutställningen består av en mängd magnifika föremål från det tidiga Persien fram till modern tid, där tillverkningens spännande utveckling förklaras. Vackert glaserade vaser, kärl och andra föremål är dekorerade på ett färgrikt och livfullt sätt. Vi åker sedan ut till flygplatsen på eftermiddagen för att flyga söderut till Shiraz, Irans femte största stad och en av de mest intressanta.

Hotel Chamran (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Shiraz: Stadsrundtur

I mer än 2 000 år har Shiraz setts som den persiska kulturens vagga. Staden var känd som rosornas, vinets och poesins hemstad, här föddes till exempel två av landets mest kända och älskade poeter, Hafiz och Saadi. Shiraz har varit Irans huvudstad under flera perioder, den mest framstående under den folkkäre regenten Karim Khan Zand från 1750 till 1781. Många av de byggnader som vi kommer att se under dagen byggdes eller restaurerades under denna period. Vi börjar med att besöka Bazaar-e Vakil, den myllrande marknaden vars äldsta delar är från 1200-talet. Här råder ett härligt folkliv och bland de många stånden och innergårdarna pågår en ständig kommers med exotiska dofter och ljud som strömmar emot besökaren. Härifrån fortsätter vi till Karim Khan-borgen, som uppfördes 1766 under Zanddynastin och som fått sitt namn efter den dåtida härskaren. Detta imponerande medeltidsliknande byggnadsverk, med sina karaktäristiska fyra torn, fungerade som bostad för Karim Khan och arméförläggning. Efter Qajardynastins fall 1925 gjordes borgen om till fängelse. Moskén Nasir al-Molk, även kallad den rosa moskén, är en av de vackraste i södra Iran. Den byggdes i slutet av 1800-talet och är känt för sin fasads vackra utsmyckning av färgat glas. Iran har genom historien varit berömt för sina vackra trädgårdar och år 2011 sattes nio av dessa upp på UNESCO:s världsarvslista. En av dem är Eram som vi besöker härnäst. Både palatset Qavam och de kringliggande trädgårdarna byggdes i mitten av 1800-talet och det är en njutning att gå runt här. Namnet Eram kommer från arabiskans iram som betyder himmel. Inte långt härifrån ligger Bagh-e Naranjestan, ett historiskt byggnadsverk som påbörjades under mitten av 1800-talet av Mirza Ibrahim Khan och ett typiskt exempel på de palatsliknande hem som uppfördes av den persiska överklassen under 1800-talet. Den överdådiga prakt som man omgav sig med är enorm och såväl interiören som den tillhörande trädgården, kantad av dammar, citrusträd, dadelpalmer och blomalléer, är minst sagt magnifik! Eftermiddagen ägnas åt ett besök vid mausoleet där landets stora och älskade 1300-talspoeter Hafez och Saadi vilar. Till detta färgrika mausoleum söker sig inte bara lyrikintresserade utan människor i alla samhällsklasser och åldrar för att visa sin vördnad. Dagen avslutas med ett besök vid ett av Irans viktigaste pilgrimsmål, det spektakulära mausoleet Shah Cheragh. Domen och de yttre utsmyckningarna har givetvis undergått ett flertal renoveringar och ombyggnader sedan grundandet på 1100-talet, men de fantastiska detaljerna i detta komplex uppvisar en enorm hantverksskicklighet.

Hotel Chamran (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Shiraz: Persepolis och Naqsh-e Rustam

En spännande och innehållsrik dag väntar då vi besöker ett par av Irans, och hela Asiens, största sevärdheter. Vi börjar med Persepolis som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Varför kommer vi snart att förstå när vi kommer hit efter en vacker resa genom den vidsträckta öknen. Byggandet av denna stad påbörjades 521 f Kr på order av storkonungen Dareios I och blev huvudstad för det enorma akemeniderriket. Persepolis blev aldrig helt klart och byggandet höll på ända fram till perserriket erövrades 331 f Kr av Alexander den Store, som delvis lät förstöra staden. De arkeologiska lämningarna från det stora palatskomplexet och, framför allt, de många välbevarade stenrelieferna är magnifika. I närheten ligger Naqsh-e Rustam, en nekropolis där flera persiska kungar ligger begravda, bland annat Dareios I som härskade mellan 522-486 f Kr. Lokalt kallas gravarna för ”de persiska korsen” då de är inhuggna i berget i korsform, med ingången i mitten. Även här finns fantastiska reliefer, varav den mest kända är ”Shapur I:s triumf”, vilken föreställer den sassanidiska kungens seger över två romerska kejsare på 200-talet f Kr. Vi kommer åter till Shiraz sent på eftermiddagen.

Hotel Chamran (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Shiraz - Pasargadae - Abarkuh - Yazd

Vår cirka 56 mil långa resa idag tar oss genom ett kargt, men vackert och bergigt, halvöken- och ökenlandskap. Dagens första stopp gör vi vid Pasargadae, också det uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Detta var akemenidernas första huvudstad och uppfördes på uppdrag av Kyros II, känd som Kyros den Store och hans grav är förstås Pasargadaes viktigaste byggnad. Denne kung, som anses vara den som grundade akemenider-dynastin, härskade mellan 559 och 529 f Kr över det största imperium som världen dittills skådat - i öster sträckte sig riket ända till nuvarande Afghanistan, i söder och sydväst till Irak, Syrien, Egypten, Jordanien och ända bort till norra Libyen och i norr upp till bergskedjan Kaukasus. Det 1,6 km2 stora arkeologiska området innehåller bland annat, förutom Kyros den Stores grav, fästningen Toll-e Takht och lämningarna av två kungliga palats och deras trädgårdar. De senare är det tidigaste kända exemplet på den persiska chahar bagh, eller fyrsidig trädgårdsdesign. Vi fortsätter sedan till staden Abarkuh, framför allt känt för sin 4 000 år gamla cypress. Cypresser anses heliga i zoroastrismen som var statsreligion i Iran under antiken och denna cypress är därför ett viktigt pilgrimsmål för zoroastrier från hela världen. Vi kommer fram till Yazd på kvällen.

Hotel Dad (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Yazd: Stadsrundtur

Yazd är den torraste staden i Iran och en av de absolut varmaste. De hårda förhållandena har hjälpt till att göra staden så intressant - att gå runt i den gamla stadsdelens vindlande gränder och njuta av de brunfärgade husen byggda av lera, de skimrande blå kupolerna och minareterna samt skogen av badgirs, vindtorn eller vindfångare, är verkligen en upplevelse, trots värmen! Badgirs är speciella för Yazdregionen - dessa tornliknande hus är byggda på detta sätt för att fånga upp även den minsta bris och leda den ner till rummen nedanför. En urgammal form av luftkonditionering med andra ord. Den långa historien gör också staden speciell - enligt UNESCO är Yazd en av världens äldsta städer. Vi börjar dagen med att besöka Amir Chakhmaq-komplexet. Här finns både en bazaar, en karavanserai, ett gammalt hotell för karavanerna som passerade staden, och en stor moské som är känd för sina vackra symmetriska alkover. Vi fortsätter till en av Yazds verkliga pärlor; Jamehmoskén, som byggdes redan på 1100-talet men som byggdes om till stora delar under 1300-tal. Interiören har fantastiska mosaiker och de imponerande minareterna är faktiskt de högsta i Iran! Yazd har alltid varit ett centrum för zoroastrismen, en av världens äldsta monoteistiska religioner. Enligt zoroastrismen räknas eld, jord och vatten som heligt och får inte förorenas. Därför kan man inte heller begrava eller bränna de döda, utan de läggs istället på så kallade Tystnadens torn på höjder eller bergstoppar för att plockas rena av gamarna. Dessa torn finns fortfarande kvar, även om Iran nu har förbjudit deras traditionella användning. I utkanten av Yazd ligger ett av Irans mest kända Tystnadens torn och vi besöker naturligtvis detta under dagen. På kvällen gör vi ett besök på en traditionell zoorkhaneh, ett sportcentrum där man utövar Varzesh´e Bastani, en typ av brottning som härstammar från Iran. Idag ses sporten som en viktig del av den nationella identiteten och man följer många strikta ritualer och traditioner.

Hotel Dad (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Yazd - Meybod - Nain - Isfahan

Totalt är det cirka 300 km mellan Yazd och dagens mål Isfahan, men det finns mycket intressant och vackert att se längs vägen. Drygt fem mil norr om Yazd ligger staden Meybod, som var huvudstad under Mozaffariddynastin (1314-1393). Här ser vi bland annat en gammal karavanserai samt en av Irans vackraste duvtorn. Detta torn byggdes under Qajardynastin (1794-1925) och var mycket viktigt då duvornas spillning var den enda gödning som fanns tillgänglig. I Nain, 170 km från Yazd, ser vi en av Irans äldsta moskéer, Masjad-e Jameh, vars äldsta delar är från 700-talet e Kr. Vi kommer fram till Isfahan sent på eftermiddagen och går ut på kvällen för att äta middag och få en första smak på denna fantastiska stad. Efter middagen kan vi gå ner till det charmiga téhuset som ligger beläget under den vackra bron Si-O-Seh Pol, byggd på 1600-talet, och som ligger bara några minuters promenad från vårt hotell.

Hotel Piroozy (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Isfahan: Stadsrundtur

Vi har sparat det bästa till sist - Isfahan. Denna storslagna stad var en gång en av världens största städer och dess storhetstid varade mellan 1050-1722, framför allt under Safaviddynastin på 1500-talet som gjorde staden till Persiens huvudstad. "Isfahan är halva världen" lyder ett gammalt talesätt som visar på stadens betydelse, dels som persisk huvudstad under safaviderna och dels för det strategiska läget vid den gamla karavanvägen mellan Persiska viken och Teheran. Dessutom passerade Sidenvägen staden och gjorde Isfahan under antiken till en av de politiskt och kulturellt mäktigaste städer som dåtiden hade sett. Under dagen ser ni bland annat Shah Suleimans kungliga residens, Hasht Beshesht, från 1600-talet med sina vackra djurmosaiker och ”De fyrtio pelarnas paviljong” i parkanläggningen Chetel Sotun. I detta utomhusmuseum finns vackra trädgårdar, typiska téhus och inte minst fresker som är fantastiskt utförda. Shah Abbas den Store lät under 1500-talet bygga upp några av de praktfulla safavidiska byggnade som står kvar än idag vid det stora Naghsh-e Jahantorget, som är ett av världens största torg med en svalkande bassäng i mitten och omgivet av basarlängor med vackra arkader. Det utsågs 1979 som världsarv av UNESCO. Inom det enorma torgkomplexet finner man Imammoskén, som påbörjades år 1611 och som är ett mästerverk i mosaik med kakelarbeten i guldgult och blå nyanser från mildaste turkos till mörkt marin. Bland de första byggnader som uppfördes runt detta torg var Sheikh Lotfollahmoskén, som fungerade som böne- och lärosal för den safavidiska överheten. Dess yttre kakel- och mosaikarbeten anses på många sätt överträffa självaste Imammoskén i sin storslagenhet och prakt! Vi besöker naturligtvis också den närbelägna bazaaren och har tid för en kopp på ett téhus vid det fantastiska torget.

Hotel Piroozy (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Isfahan: Stadsrundtur

Vi fortsätter att upptäcka Isfahan idag på förmiddagen, då vi först besöker Vankkatedralen i stadsdelen Djolfa. Denna katedral uppfördes under Kung Shah Abbas I till förmån för de många armeniska immigranter som varit på flykt efter Ottomanska kriget, 1603-1605. Armenierna har full frihet att utöva sin kristna religion mitt inne i det annars muslimska Iran. Katedralen är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil och de dekorativa interiörerna är magnifika! Vi fortsätter sedan till ytterligare ett världsarv, det är talande för landets fantastiska historia att man har hela 17 sådana, moskén Masjed-e Jame. Denna enorma moské, med sina 20 000 m2 är den Irans största, började byggas redan år 841 och är idag som ett museum över den islamiska arkitekturens utveckling. Större delen av moskén byggdes under seljukerna på 1000-talet, men här finns även inslag från andra kulturer som mongoler, muzzafarider, timurider och safavider. Vi har sedan eftermiddagen ledig för att på egen hand gå runt i Isfahan, en stad som hämtad från Tusen och en natt!

Hotel Piroozy (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Isfahan - Kashan - Teheran

Vi åker idag tillbaka till Teheran och stannar på vägen i Kashan. Staden var mellan 1100- och 1300-talen ett viktigt center för keramik- och kakeltillverkning. Dagens Kashan är minst lika omtalat för sina mattor. Konsten att knyta mattor har mycket gamla anor i Iran. Persiska mattor betraktas sedan årtusenden som de vackraste, värdefullaste och slitstarkaste handknutna mattorna i världen och av dessa ses mattorna från just Kashan som de kanske allra främsta. En annan självklar sevärdhet i staden är Fin Garden, som med sina pooler och fruktträdgårdar är en av Irans mest berömda trädgårdar. Den är en persisk vision av paradiset byggd för Shah Abbas I. Ni stannar också till vid Borujerdipalatset som byggdes 1857 åt en rik köpman. Palatset är ett enastående exempel på traditionell persisk arkitektur och framför allt de fantastiska relieferna på väggarna runt innergården är mycket sevärda. Ni besöker också Tabatabaeipalatset, som byggdes på 1840-talet åt en förmögen familj med samma namn. Palatset, med sina vackra innergårdar, färgade fönsterglas och utsmyckade fasader, visar än en gång prov på senklassisk persisk arkitektur typisk för denna epok. Vi kommer tillbaka till huvudstaden på eftermiddagen. Här har vi tillgång till rum på hotellet fram till dess att vi åker ut på kvällen för en trevlig avskedsmiddag. Från restaurangen åker vi sedan direkt till flygplatsen.

Hotel Asareh (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Teheran - Sverige

Flyget med Turkish Airlines går vid tvåtiden på natten till Istanbul. Härifrån fortsätter vi efter ett par timmars väntan till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på förmiddagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3-5 Dag6-7 Dag8-10 Dag11
Karta
Dag 1-2
Dag 3-5
Dag 6-7
Dag 8-10
Dag 11

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Vi är jättenöjda med resan. Stort tack Peter för att du har fixat allt så bra. Ser fram emot nästa resa. Tack från Kristina och Diana"
Diana Landén och Kristina Sjöstedt

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Utmärkt resa i historien."
Sol-Britt och Tore Curstedt

Vad tycker ni om det informationsmaterial som erhölls före avresa? "5. Helt suveränt. Ett material vi alltid ser fram emot att läsa." "Stort tack igen för en trevlig resa. Vi kommer igen med ny bokning vad det lider!"
Marianne och Hans Sandberg

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Fin kunskapsresa."
Kristina och Bert Lindgren