Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa i Indonesien - Kon-Tiki Resor

17 000 öar, varav 8 000 är bebodda, och 300 språk - men endast ett land och med tanke på dessa siffror så är det föga förvånande att Indonesien är ett av världens mest mångskiftande och varierade länder - både vad gäller kultur och natur. Vi ser allt från orangutanger på Borneo, offrande av bufflar på Sulawesi och lysande gröna risterrasser på Bali.

FRÅN ORANGUTANGER TILL DRAKAR

Världens största ödla, Komodovaranen, kallas för Komodo Dragon på engelska och dessa mäktiga djur kan se lite skräckinjagande ut. De blir upp till nästan tre meter långa och är verkligen respektingivande. Vi åker med båt till öarna där de lever och hinner också med att se när tiotusentals flygande rävar lämnar träden i skymningen och snorkla i det kristallklara vattnet här.


På Borneo upplever vi den vackra regnskogen med sin rika flora och fauna. Fågellivet här är fantastiskt, men höjdpunkten är förstås orangutangerna som vi kommer riktigt nära. Under denna spännande resa upplever vi också den unika Torajakulturen på Sulawesis högländer, Java med sina rika kulturlämningar och skiftande natur och avslutar på vackra Bali, med sina berömda stränder och tempelområden.Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Jakarta, Indonesien
Dag 3 Jakarta - Borneo: Tanjung Puting nationalpark
Dag 4 Borneo: Camp Leakey
Dag 5 Borneo - Semarang, Java - Magelang
Dag 6 Magelang: Borobudur - Yogyakarta: Stadsrundtur
Dag 7 Yogyakarta: Prambanan - Makassar, Sulawesi
Dag 8 Makassar - Rantepao
Dag 9 Rantepao: Tana Toraja
Dag 10 Rantepao: Tana Toraja
Dag 11 Rantepao - Makassar - Bali
Dag 12 Bali - Labuan Bajo, Flores - Komodo
Dag 13 Komodo - Rinca - Kalong
Dag 14 Kalong - Labuan Bajo - Bali
Dag 15 Bali: Rundtur på ön
Dag 16 Bali
Dag 17 Bali -
Dag 18 - Sverige
 Pris:  49 900 kr/person
 Enkelrum:  6 900 kronor

Kommande Resor

 • 6-23 september 2019
 • 4-21 september 2020

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Jakarta / Denpasar-Stockholm med KLM
 • Samtliga beskrivna inrikesflyg med lokala bolag
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg för resa från annan ort än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger sent på eftermiddagen med KLM från Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn till Amsterdam. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm och det kan bli ett pristillägg vid avresa från annan ort, beroende på skatter och platstillgång. Från Amsterdam fortsätter vi efter en kort väntan med samma flygbolag till Jakarta. Flyget går via en kort mellanlandning i Kuala Lumpur, men vi fortsätter därifrån med samma plan.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Jakarta, Indonesien

Vi landar sent på eftermiddagen lokal tid. Denna natt bor på vi på ett hotell beläget bara cirka tio minuter från flygplatsen, då vi har ett tidigt flyg att passa imorgon. Vi har sedan kvällen ledig för att koppla av efter den långa resan.

FM7 Resort Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planet.
Dag2
Dag 3 Jakarta - Borneo: Tanjung Puting nationalpark

Efter frukost åker vi den korta sträckan till flygplatsen för att flyga norrut till Pangkalan Bun på Borneo. Vi möts vid ankomsten och körs till grannstaden Kumai, där vi går ombord på en traditionell flodbåt, klotok, som är cirka tio gånger två meter och har ett övre däck där vi kan sätta oss och se de vackra omgivningarna när vi stävar längs Sekonyerfloden. Vi lämnar snart bebyggelsen bakom oss och har goda möjligheter att se såväl vackra näshornsfåglar som de lustiga näsaporna, som ofta brukar sitta i träden nere vid floden. Vi äter lunch ombord på båten på väg till Tanjung Harapan, ett rehabiliteringscenter för orangutanger. Namnet orangutang kommer från indonesiskans orang hutan, där orang betyder människa och hutan skog; alltså skogsmänniska! Det är inte svårt att förstå varför när vi ser de första komma ut från djungeln. De är nästan kusligt lika oss människor. Efter att ha njutit av dessa fascinerande djur, så stävar vi tillbaka längs floden till den lodge som vi kommer att bo på i natt. Vi äter middag ombord på båten på vägen.

Rimba EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Borneo: Camp Leakey

Ännu en dag i Tanjung Puting nationalpark, en av Indonesiens många höjdpunkter. Idag åker vi till Camp Leakey, som grundades 1971 av den kanadensiska forskaren Biruté Galdikas. Här får unga orangutanger, som tidigare varit tillfångatagna eller fått sina mödrar dödade, lära sig att leva i frihet. De söker sig längre och längre från forskningscentret, men eftersom de vant sig vid människor så blir de aldrig helt vilda igen utan kommer då och då tillbaka till centret för att få mat – något som vi får vara med om idag när vi går med personalen till matplatsen och ser orangutangerna komma dit för att få dagens ranson av mjölk och frukt. Orangutangernas låga nativitet, en hona får i genomsnitt en unge var åttonde år, gör att de fortfarande är utrotningshotade, trots ansträngningar från institutioner som Camp Leakey. Under båtresan till och från centret har vi goda möjligheter att se vilda orangutanger längs floden. Vi kommer åter till lodgen sent på eftermiddagen efter en spännande dag och äter sedan middag ombord på vår klotok.

Rimba EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Borneo - Semarang, Java - Magelang

Vi lämnar nationalparken och färdas åter längs floden till Kumai. Har vi inte redan sett näsapor under våra dagar här på Borneo så har vi möjlighet att se dem idag, då de ofta kommer ner till floden på morgontimmarna för att dricka. I Kumai väntar bussen på oss och vi körs till flygplatsen för att flyga till Semarang på norra Java. Härifrån väntar en knappt fyra timmar lång resa genom ett mångskiftande landskap till staden Magelang.

Hotel Shankara Borobudur (☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Magelang: Borobudur - Yogyakarta: Stadsrundtur

Vårt hotell ligger i direkt anslutning till det magnifika templet Borobudur, som är ett av Indonesiens åtta världsarv på Unescos lista. Särskilt bra gör sig tempelkomplexet i sol-uppgången, så vi går upp tidigt för att se hur solens strålar färgar detta enorma tempel i rött - vackert. Borobudur är byggt på en naturlig kulle och i formen av en stor stupa med nio etager. De lägre etagerna är kantade av reliefer och på de högre står 72 stupor med buddhastatyer i omgivande en stor stupa i mitten. Templet, som är hela 55 000 m2 stort, byggdes under 700- och 800-talet e Kr men övergavs successivt och glömdes så småningom bort. Det återupptäcktes 1814 av holländska kolonisatörer och sattes 1991 upp på världsarvslistan. Framför allt de många relieferna, som föreställer både scener ur Buddhas liv och vardagsscener från 800-talets Java, är mycket imponerande. Efter besöket här fortsätter vi till staden Yogyakarta, där vi på eftermiddagen ser denna mångmiljonstads främsta sevärdheter, som kungapalatset från 1700-talet, den vackra före detta kungliga trädgården Taman Sari och gör även ett intressant besök på en batiktillverkning - ett bra tillfälle att köpa souvenirer då Indonesien är känt för just sin vackra batik!

Gallery Prawirotaman Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Yogyakarta: Prambanan - Makassar, Sulawesi

Även förmiddagens utflyktsmål, det stora tempelkomplexet Prambanan, är uppsatt på Unescos världsarvslista. Detta är det största hinduistiska tempel-området i Indonesien och byggdes på 800-talet e Kr, men övergavs inte långt efter dess färdigställande och började förfalla. Området är stort - Prambanan består av åtta huvudhelgedomar, kallade candi, och fler än 250 omgivande fristående helgedomar. Precis som vid Borobodur igår så finns här många mycket vackra och imponerande reliefer. Vi åker sedan till flygplatsen utanför staden för att via Surabaya flyga till Makassar, även kallad Ujung Pandang, på den södra delen av ön Sulawesi. Vi kommer fram sent på kvällen, möts vid ankomsten och körs till vårt hotell.

Hotel Aston Makassar (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Makassar - Rantepao

En spännande dag som tar oss från kusten upp mot högländerna och en av resans höjdpunkter; Tana Toraja. På vägen ser vi hur landskapet förändras, från lågländernas platta landskap till centrala Sulawesis bergsmassiv med fantastiskt vackra terrasserade risodlingar. Vi passerar bugis-byar med sina traditionella stylthus. Bugis är den största stammen på Sulawesi, ungefär två tredjedelar av öns drygt 18 miljoner invånare tillhör denna stam. De bor framför allt på lågländerna och är muslimer, medan torajastammen, vars område vi når sent på eftermiddagen, är kristna och animister. Namnet toraja kommer från bugistammens språk och är ett nedsättande ord som betyder ungefär lantis!

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Rantepao: Tana Toraja

Vi börjar utforska högländerna i Torajaland med sina karakteristiska hus, tongkonan, som ser lite grann ut som en båt på styltor. De är ofta rikt dekorerade – ju rikare familj, desto mer utförliga dekorationer. Dagen ägnas åt byarna söder om Rantepao och vi börjar i Lemo, den mest berömda begravningsplatsen i Tana Toraja. Begravningar har alltid varit den viktigaste ceremonin för toraja-stammen eftersom man tror att utan en korrekt ceremoni så skulle den avlidnes ande hämnas på familj och släkt. Om vi har tur så får vi vara med om en begravningsceremoni i någon av byarna vi kommer till. Det är en stor fest, där ett antal bufflar – som anses nästan heliga av torajafolket – offras. I Lemo ser vi tau-taus, avbilder i trä av avlidna som står i rader på uthuggna balkonger i klippväggen. Nära Lemo finns även det unika spädbarnsträdet. Här begravs avlidna spädbarn i håligheter som huggs ut i trädet. Hålet sätts sedan för med en lucka i trä. När trädet växer så växer hålet igen, och man kan se ärr av gamla gravar längre upp i detta träd. Toraja begraver aldrig sina döda i marken, utan i håligheter eller grottor. Efter lunch besöker vi byn Londa, där vi går in i en stor grotta för att se hur begravningsplatserna ser ut. Här ser vi även lämningar efter offer till släktingar i form av cigaretter och sprit! Även begravningsplatsen i Londa har flera ”balkonger” med tau-taus. Dagen avslutas i byn Kete Kesu, som är känt för sitt utsökta träsnideri vilket har gjort byn relativt rik. Detta ser vi också i de vackra tongkonan, som här är vackert dekorerade. Vi kommer åter till vårt hotell i Rantepao sent på eftermiddagen efter en händelserik dag.

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Rantepao: Tana Toraja

Vi besöker idag byar norr om Rantepao. Första byn är Palawa med många vackra tongkonan och mindre rislador som går i samma stil. Nästa stopp är Sa´dan, en by som är känt för sina väverier, och härifrån fortsätter vi sedan till Batutumongo, som ligger på hela 1 300 meters höjd. Här äter vi lunch och ser sedan de 56 resta menhir-stenarna, som är placerade i en cirkel. Det är tradition här att resa en menhir när en familjemedlem dör. Ju viktigare familjemedlem och rikare familj, desto större menhir. I Lokomata ser vi klippgravar dramatiskt belägna på klippväggen. Dagen avslutar vi med en vacker promenad från byn Pana, med sina gamla så kallade hängande gravar, där man har fäst en bambuställning på klippväggen där kistan ligger, ner till Tikala. Under promenaden kommer vi verkligen få en inblick i hur vardagslivet ser ut i Tana Toraja. I Tikala möter vår buss och vi åker tillbaka till hotellet i Rantepao.

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Rantepao - Makassar - Bali

Efter frukost lämnar vi högländerna och reser tillbaka till Makassar, varifrån vi flyger på kvällen till Denpasar på Bali. Här möts vi vid ankomsten och körs till Sanur på den södra sidan av ön. Vi bor denna natt på samma hotell dit vi kommer åter efter utflykten de närmaste dagarna, så om det är något som ni inte behöver ha med er dessa dagar så kan ni lämna detta på hotellet.

Besakih Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Bali - Labuan Bajo, Flores - Komodo

Några fantastiska dagar väntar oss! Tidigt på morgonen åker vi till flygplatsen för att härifrån flyga till Labuan Bajo, på den västra sidan av ön Flores. Här möts vi och körs ner till piren, där båten som kommer att bli vårt hem de närmaste dagarna väntar på oss. Vi ber er observera att enkelrumstillägget specificerat nedan inte gäller övernattningarna ombord, då det endast finns sex sovrum med tre sängar i varje. Vi stävar sedan västerut mot ön Komodo, men stannar på vägen vid den vackra ön Bidadari. Här har vi möjlighet att snorkla i det kristallklara vattnet och njuta av korallrevets sprakande färger. Vi befinner oss nu i nationalparken som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, framför allt på grund av den endemiska komodovaranen som är världens största ödla. Vi kommer fram till Komodo på eftermiddagen och om tiden tillåter tar vi redan idag en promenad för att få en skymt av dessa mäktiga ödlor, som kan bli mer än 2 ½ meter långa och väga upp till cirka 90 kilo. Forskare uppskattar den totala populationen till cirka 3 000-4 000 individer som lever på fem öar: Komodo, Rinca, den västra delen av Flores samt de små öarna Gili Motang och Gili Dasami.

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Komodo - Rinca - Kalong

Tidig morgon och sen eftermiddag är de bästa tiderna för att se varanerna, så efter frukost ombord på båten går vi iland på den vackra stranden och går längs en två kilometer lång stig för att se dessa mäktiga djur. Förr så matades varanerna av parkvakterna, vilket idag är förbjudet, men ännu så söker sig äldre varaner till den forna utfordringsplatsen så vi har mycket goda chanser att se flera stora bjässar under vår promenad. Vi reser sedan från Komodo mot den mindre ön Rinca. Varanerna blir något mindre här än på Komodo, men man ser ofta fler av dem här än på grannön. Men det är inte bara Komodovaranerna som är attraktionen på Rinca, den övriga faunan är också relativt rik. Här finns bland annat krabbmakaker, vilda vattenbufflar, Timorhjortar, vildsvin och ett mycket rikt fågelliv. Efter en promenad här återvänder vi till båten och fortsätter vår resa mot ön Kalong, vilket tar en dryg timme. Namnet på ön betyder "fladdermus" och varför kommer vi snart att förstå då tiotusentals flyghundar lämnar sina viloplatser i jakt på föda i skymningen - det är ett fantastiskt skådespel!

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag13
Dag 14 Kalong - Labuan Bajo - Bali

Efter en tidig frukost åker vi den korta sträckan tillbaka till Labuan Bajo och flyger härifrån tillbaka till Bali. Här möts vi vid ankomsten och körs till Sanur på den södra sidan av ön. Här bor vi de nästföljande dagarna på ett mycket bra hotell beläget precis vid en vacker strand med kristallklart azurblått vatten utanför!

Besakih Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Bali: Rundtur på ön

Bali är unikt i Indonesien, då majoriteten av balineserna är hinduer (84 %). Det är också en av detta lands vackraste öar med sin kuperade natur och berömda risterrasser. Under denna dag kommer vi att resa runt på ön och se de främsta sevärdheterna. Vi börjar med att se en uppvisning i den lokala barongdansen och fortsätter sedan till Celuk, som är känt för sitt guld- och silverhantverk. Många av Balis byar har sin egen specialitet, vilket vi kommer att se i Mas (känt för sitt träsnideri) och Ubud (känt för sina många konstnärer). Ubud är även känt som något av ett yogacentrum och för att ligga mycket naturskönt, inbäddat i grönska och vackra risfält. Vi hinner också med att se petroglyferna i Bedulu innan vi når Kintamani, där vi äter lunch och njuter av den storslagna utsikten över vulkanen Batur med dess skimrande blå kratersjö. På eftermiddagen besöker vi tempelkomplexet Besakih, som är det största och heligaste på Bali. Komplexet innehåller 23 separata tempel med den typiskt balinesiska arkitekturen. Det är oklart hur gamla dessa tempel är, men de nämns i skrifter från slutet av 1200-talet då erövrare från Java bosatte sig på Bali.

Besakih Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag15
Dag 16 Bali

Ledig dag för sol och bad eller utflykter på egen hand, som du kan boka på hotellet.

Besakih Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag16
Dag 17 Bali -

Efter en ledig dag så åker vi ut till flygplatsen sent på eftermiddagen för att påbörja hemresan. Vi flyger med KLM till Amsterdam, via en kort mellanlandning i Singapore.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 18 - Sverige

Vi landar i Amsterdam på morgonen och fortsätter sedan med KLM till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn, där vi landar åter mitt på dagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3-4 Dag5 Dag6-7 Dag8-10 Dag11 Dag12-13 Dag14-16 Dag17
Karta
Dag 2
Dag 3-4
Dag 5
Dag 6-7
Dag 8-10
Dag 11
Dag 12-13
Dag 14-16
Dag 17

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Som väntat en välplanerad, intressant resa på kultur och natur."
Christina och Leif Nilsson

"För mig som gillar djur och natur måste jag säga att Borneo och Komodo var bäst på resan. Härligt med klotokfärderna där vi också fick toppenservice ombord och mycket god mat när vi samtidigt upplevde flora och fauna."
Annie Karlsson

Vad har varit det bästa med resan? "Bra blandning av kultur, natur, djur."
Mariann Kronberg och Tommy Hallbäck