Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa till Indien med kamelfestival i Pushkar - Kon-Tiki

Som första svenska researrangör har vi nöjet att presentera en resa till den fantastiska kamelfestivalen i den heliga staden Pushkar! Vi törs lova att det kommer att bli en oförglömlig upplevelse - tusentals människor kommer till denna lilla stad för att köpa och sälja boskap, framför allt förstås kameler, och det hålls en mängd tävlingar - visste du att det hålls skönhetstävlingar även för kameler?! Samtidigt kommer ytterligare tusentals pilgrimer hit för att bada i den heliga sjön mitt i staden, det är ett folkliv nästan utan dess like. Vi bor här i ett bekvämt tältläger och tar del av denna unika festival - missa inte det!

RAJASTHAN - INDIENS KANSKE MEST INTRESSANTA DELSTAT

Rajasthan i nordvästra Indien, kallas för konungarnas land och består av ett antal gamla kungadömen som med sina palats och fästningar utgör ett sagoland i Tharöknen. Rajasthan är karaktär och färgglad kultur som sätter alla dina sinnen på prov. Fortfarande fraktar och färdas människor i vagnar som dras av kameler, åsnor och hästar och männens turbaner lyser i olika färger.


Vi gör en omfattande rundresa i intressanta Rajasthan och dessutom en avstickare till hinduernas heligaste stad, Varanasi. Här ser vi sadhus, heliga män, lika heliga kor som vi får tränga oss förbi i de trånga gränderna, och likbränningar på någon av stadens mångla ghats (trappor/altare som leder till Ganges).


I Rajasthan ser vi förstås ett av världens sju nya underverk, Taj Mahal, den rosa staden Jaipur, den blå staden Jodhpur och ger oss ut i öknen till den lilla staden Bikaner, där vi rider kamel i öknen, ser det berömda råttemplet och grillar under öppen himmel.Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Delhi, Indien: Stadsrundtur i New Delhi och Diwali
Dag 3 Delhi - Varanasi: Aarti-ceremoni
Dag 4 Varanasi: Båttur, stadsrundtur och Sarnath
Dag 5 Varanasi - Agra: Mohabbat the Taj
Dag 6 Agra: Taj Mahal och Agra fort
Dag 7 Agra - Fatehpur Sikri - Jaipur
Dag 8 Jaipur: Stadsrundtur och matlagningskurs
Dag 9 Jaipur - Pushkar: Kamelfestivalen
Dag 10 Pushkar: Kamelfestivalen och Ajmer
Dag 11 Pushkar - Jodhpur
Dag 12 Jodhpur: Fortet Mehrangarh och Jaswant Thada - Bikaner
Dag 13 Bikaner: Stadsrundtur -
Dag 14 - Delhi: Stadsrundtur i Old Delhi
Dag 15 Delhi - Sverige
 Pris:  29 900 kr/person
 Enkelrum:  6 900 kronor

Kommande Resor

 • 26 oktober-9 november 2019
 • 5-19 november 2020

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Delhi t/r med Turkish Airlines
 • Flyg Delhi-Varanasi med IndiGo
 • Flyg Varanasi-Agra med Air India
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg vid resa från annan ort än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn mitt på dagen med Turkish Airlines till Istanbul. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm. Vid avresa från annan ort kan det bli ett pristillägg beroende på skatter och platstillgång. Från Istanbul fortsätter vi med samma flygbolag till Delhi.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Delhi, Indien: Stadsrundtur i New Delhi och Diwali

Vi landar i denna enorma stad tidigt på morgonen, möts vid ankomsten och körs till vårt hotell. Vi har tillgång till våra rum direkt vid ankomsten. På eftermiddagen kommer vi att ge oss ut på en stadsrundtur i denna myllrande stad, som idag framför allt kommer att vara fokuserad på den nya delen av staden. Vi börjar vid det som kanske mer än något annat har blivit en symbol för New Delhi: triumfbågen India Gate, rest till minne av de indier som stupade i första världskriget. Vi fortsätter förbi Rashtrapati Bhavan, presidentpalatset, som byggdes mellan 1920-1931, och det imponerande parlamentshuset. Humayuns grav är den första stormannagraven på Indiska halvön. Här ligger den andre stormogulen Humayun begravd och graven skrevs upp på Unescos världsarvslista 1993. Den uppfördes 1570 och ser mer ut som ett palats än en grav. Byggnaden blev stilbildande och anses ha påverkat Taj Mahals utformning. Även Qutab Minar finns med på Unescos lista. Denna 72 meter höga minaret i röd sandsten är verkligen imponerande och den högsta minareten i världen byggd av tegelstenar. Minareten har fått sitt namn efter sultanen Qutb al-Din Aibeg som lät börja byggandet år 1199. Denna dag firas även en av de största helgdagarna i Indien, Diwali. Denna hålls till minne av Ramas återkomst efter 14 år i exil och lampor tänds överallt för att välkomna Rama hem till Ayodhya, en mycket speciell upplevelse!

Hotel The Hans (☆☆☆☆). Frukost, måltider ombord på planet.
Dag2
Dag 3 Delhi - Varanasi: Aarti-ceremoni

Efter en tidig frukost åker vi till flygplatsen för att flyga till Varanasi. Detta är hinduernas heligaste stad och dessutom den äldsta fortfarande bebodda staden i Indien. Staden har en historia som sträcker sig till i alla fall 500 f Kr och Mark Twain skrev ”Benares (tidigare namn för Varanasi) is older than history, older than tradition, older even than legend and looks twice as old as all of them put together”. Senare på eftermiddagen åker vi in till den myllrande staden för att bekanta oss närmare med dess berömda ghats. På kvällen upplever vi Aarti, ett ljus-, trumslagar- och hymnspel utfört av präster vid Ganges strandkant. Det blir en magisk stämning när människor samlas och ljuset spelar i Ganges - en oförglömlig upplevelse!

Hotel Rivatas by Ideal (☆☆☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Varanasi: Båttur, stadsrundtur och Sarnath

Tidigt på morgonen åker vi ner till den heliga floden Ganges. Här går ni ombord på en mindre båt för en guidad tur i gryningen. Det är en nästan magisk upplevelse att se stadens tempel och byggnader i det orangefärgade ljuset alltmedan pilgrimerna kommer ner till stadens 84 ghats för att ta ett morgondopp i floden. Efter båtturen får vi en guidad rundtur i denna fascinerande stad, som naturligtvis är uppsatt på världsarvslistan. Den mest spektakulära av stadens ghats är Marnikarnika, där döda insvepta kroppar bärs ner på bår och bränns på speciella vedbål innan askan sprids i Ganges. Ritualen utförs av familjen enligt bestämda steg och den döde når direkt brahman/himlen utan återfödelse på detta vis. Varanasi är verkligen en mycket annorlunda stad - var annars får man tränga sig förbi heliga kor i de trånga gränderna där heliga män, så kallade sadhus, sitter och mediterar? Vi återvänder sedan till hotellet för frukost. På eftermiddagen besöker vi Sarnath, som ligger 13 kilometer från Varanasi. Detta är en av de fyra platser som Buddha utnämnde som viktiga pilgrimsmål för buddhister och Sarnath var den plats där Gautama Buddha först började predika sin lära.

Hotel Rivatas by Ideal (☆☆☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Varanasi - Agra: Mohabbat the Taj

På förmiddagen åker vi ut till flygplatsen för att flyga direkt till Agra. Denna stad var från 1586 till 1658 huvudstad för mogulriket, men är idag mest känt för det berömda mausoleet Taj Mahal. På kvällen ser vi den traditionella föreställningen Mohabbat the Taj, en teater/musik/dansföreställning om Shah-e-Jahan, Indiens femte mogulkejsare som på 1600-talet uppförde Taj Mahal som ett minnesmärke för sitt livs stora kärlek – Mumtaz Mahal. Vi får uppleva en spektakulär och rörande show, innan vi åker tillbaka till hotellet.

Hotel Mansingh Palace Agra (☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Agra: Taj Mahal och Agra fort

Idag väntar oss något alldeles speciellt på förmiddagen: Taj Mahal! Detta fantastiska mausoleum, det byggdes av mogulhärskaren Shah Jahan åt sin älsklingshustru Mumtaz Mahal, är något alldeles speciellt med sina skimrande vita marmorväggar och vackra dekorationer. Taj Mahal togs redan 1983 upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv”. Den 7 juli 2007 utsågs mausoleet till ett av världens sju nya underverk. Efter besöket här så fortsätter vi till stadens andra stora sevärdhet, Agra Fort. Detta vackra fort, byggt 1156 i röd sandsten, blev Shah Jahans fängelse när han spärrades in här av sin son Aurangzeb.

Hotel Mansingh Palace Agra (☆☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Agra - Fatehpur Sikri - Jaipur

Vi lämnar idag Agra och reser mot Jaipur, en resa på 235 km som tar cirka fem timmar. På vägen besöker vi Fatehpur Sikri, som också det är uppsatt på Unescos världsarvslista. Staden var huvudstad för mogulriket från 1569 fram till dess att den övergavs 1585, troligen på grund av vattenbrist. Vi ser här ett stort och imponerande palatsområde samt en av Indiens största moskéer. På eftermiddagen anländer vi till Jaipur som är huvudstad i Rajasthan. Staden byggdes på 1720-talet och kallas för ”den rosa staden” eftersom stormogulen ville att byggnaderna skulle se ut som röd sandsten och därför lät måla samtliga byggnader rosa!

Hotel Ramada Jaipur (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Jaipur: Stadsrundtur och matlagningskurs

På morgonen börjar vi vår stadsrundtur i Jaipur med att åka upp till Amber Fort, varifrån man har en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. Fortet började byggas i början av 1600-talet under Rajan (en kunglig titel) Man Singh I och utsmyckningarna i de olika salarna är verkligen imponerande. I staden innanför murarna finns palatset och ett av de fem astronomiska observatorier som maharadjan Sawai Jai Singh lät bygga. Precis utanför murarna finns Jaipurs kanske mest berömda sevärdhet - Vindarnas palats, byggt 1799. På eftermiddagen besöker vi den livliga marknaden Johari Bazaar, där allt mellan himmel och jord säljs - det är ett härligt folkliv! En av höjdpunkterna med att resa i Indien är förstås maten. På kvällen kommer vi att besöka en lokal familj för att lära oss mer om indisk matlagning: hur man tillreder maten, vilka kryddor som används och mycket mer. Naturligtvis så stannar vi kvar hos dem och äter den mat vi har tillagat och får även tillfälle att fråga dem mer om vardagslivet i denna världens näst folkrikaste stat.

Hotel Ramada Jaipur (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag8
Dag 9 Jaipur - Pushkar: Kamelfestivalen

Efter frukost lämnar vi Jaipur och kör i drygt tre timmar (cirka 150 km)till den lilla heliga staden Pushkar. Sägnen säger att skaparguden Brahma släppte ner en lotusblomma till jorden och de tre kronbladen som föll blev till sjöar, varav den ena, Karthik Purnima, är belägen mitt i Pushkar. Runt sjön finns 52 ghats och pilgrimer vallfärdar hit för att bada, offra och rensa själen från orenheter. Vandra runt den charmiga sjön på marmortrappor och stöt på apor, sadhus och pilgrimer som utför puja (offerbön). Staden har över 400 tempel och då den är en av Indiens heligaste platser är kött och alkohol förbjudet. Pushkar är säte för Indiens största kamelmarknad ”Pushkar Camel Mela” som hålls årligen i november och vi anländer mitt i festligheterna! På eftermiddagen besöker vi Pushkars heliga sjö och Brahma-templet, som är en av de mycket få som är tillägnad Lord Brahma. I Pushkar bor vi i Rajasthan Royal Desert Camp, ett lyxigare tältområde som byggs upp under festivalen en bit ifrån kamelmarknaden. Det är bekväma tält som samtliga har egen dusch och WC.

Rajasthan Royal Desert Camp. Frukost.
Dag9
Dag 10 Pushkar: Kamelfestivalen och Ajmer

Idag har vi en hel dag att delta i och utforska en av Indiens äldsta melor (marknader). Festivalen pågår i drygt två veckor och folk kommer från hela Rajasthan, och många längre bort än så, för att sälja kameler men även kor, får och getter och bada i den heliga sjön. På marknadsområdet anordnas kamelkapplöpning, skönhetstävlingar för kameler, bazaarer, traditionell musik och dans - det är en folkfest av stora mått! På kvällen gör vi en utflykt till den genuina och smått kaotiska staden Ajmer strax utanför Pushkar. Ajmer är en viktig stad i Rajasthans islamiska historia och ursprung. Vi besöker helgedomen Dargah Sharif som ligger vid vackra Nizam Gate mitt i centrum. I Ajmer ser du fullt av kärror och åkdon som dras av olika djur och det är lätt att bli hög på alla intryck i form av ljud, folkvimmel och dofter. Staden är även känd för sin utsökta marinerade och grillade kebab.

Rajasthan Royal Desert Camp. Frukost.
Dag10
Dag 11 Pushkar - Jodhpur

Efter frukost och drygt fem timmars färd (cirka 220 km) når vi Jodhpur, den blå staden, i utkanten av Tharöknen. Jodhpur är Rajasthans näst största stad och tillhörde kungadömet Marwar. Staden grundades på 1450-talet och över gamla staden tronar fortet Mehrangarh på en bergsklippa. De blåmålade husen har sitt ursprung i att brahminerna, prästerna, målade sina hus i blått för att markera sin status. I natt bor vi på ett charmigt heritage-hotell från 1800-talet med historisk interiör och fina innergårdar. På kvällen kommer vi att åka in till staden för att där se det berömda klocktornet, som har kommit att bli något av ett kännemärke för Jodhpur. Här i närheten ligger även den spännande marknaden Sardar, där vi kommer att ha egen tid att vandra runt i. Som alltid när det gäller marknader i Indien så är det ett härligt folkliv och här säljs allt från grönsaker och kryddor till silver och hantverk.

The Kothi Heritage (☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Jodhpur: Fortet Mehrangarh och Jaswant Thada - Bikaner

På morgonen besöker vi ett av Indiens största fort, Mehrangarh, med en fantastisk utsikt över staden. Fortet byggdes under Rao Jodha, grundaren av Jodhpur, omkring 1460. Inuti fortet finns ett flertal palats, stora innergårdar och detaljrika sniderier. Vi fortsätter sedan till Jaswant Thada, en vacker begravningsplats för riket Marwars kungar, byggt i marmor. Därefter lämnar vi Jodhpur och reser cirka fem timmar nordöst (243 km) till ökenstaden och utposten Bikaner, belägen mitt i Tharöknen. Bikaner, som grundades 1486, är en gammal handelsplats och knytpunkt för kamelrutter. En sju kilometer lång stadsmur med fina portar omger staden. Några landmärken i Bikaner är det imponerande fortet Junagarh och palatset Lallgarh, där vi också bor denna natt, båda byggda i rödrosa sandsten. Fortfarande är fordon dragna av djur mer vanliga än bilar i staden! På kvällen gör vi en utflykt till ett ”camp” i öknen där vi får testa på kamelridning och traditionell grillad mat. Natten tillbringar vi på en imponerande haveli, traditionellt palats, från 1926. Interiören är rikt utsmyckad och man känner verkligen historiens vingar här!

The Lallgarh Palace Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag12
Dag 13 Bikaner: Stadsrundtur -

Vi inleder dagen med en halvdagstur som inkluderar besök på Junagarh Fort och vårt hotells museum. Junagarh Fort och murar är byggda under 1500-talet och innanför finns flera vackra palats och tempel. Den moderna staden Bikaner har byggts runt fortet. Härifrån åker vi till Karni Mata, det kända råttemplet, utanför staden. Templet byggdes under tidigt 1900-tal av Maharaja Ganga Singh till minne av kvinnan Karni Mata. Legenden berättar att denna kvinnas styvson drunknade i en sjö i närheten. Karni Mata ska då ha bett Yama, dödsguden, om att ge livet tillbaka till sin styvson. Yama vägrade först men gav sedan med sig och tillät framöver både styvsonen och Karni Matas söder att reinkarneras som råttor. I templet idag lever cirka 20 000 heliga svarta råttor, ”kabbas”. Det finns även några vita råttor som anses extra heliga då de tros vara inkarnationer av Karni Mata själv och hennes fyra söner. På eftermiddagen kommer vi att ha några timmar på egen hand för att fortsätta utforska den ensliga ökenstad innan vi senare på kvällen åker till tågstationen för att ta nattåget tillbaka till Delhi. Kupéerna är luftkonditionerade och rymmer sex sängar, de övre nedfällbara. Kudde, lakan och täcke ingår. Det är något speciellt med att resa med tåg i Indien och det bjuds ofta på spännande möten med andra resenärer och försäljare medan landsbygden passerar utanför fönstret. Kaoset vid stationerna brukar dessutom vara väldigt underhållande! Resan tar cirka åtta timmar. Faktiskt så är de indiska järnvägarna världens sjunde största arbetsgivare, med cirka 1,4 miljoner anställda.

Övernattning ombord på tåget. Frukost.
Dag13
Dag 14 - Delhi: Stadsrundtur i Old Delhi

Vid ankomsten till Delhi vid sextiden på morgonen så möts vi vid ankomsten och körs till vårt hotell, som ligger nära flygplatsen då vi har ett tidigt flyg imorgon. Vi har tillgång till våra rum direkt vid ankomsten. Efter några lediga timmar så åker vi ut på en stadsrundtur i stadens gamla stadsdel, Old Delhi. Vi börjar med att beundra Röda fortet från utsidan. Denna imponerande befästning, som lät byggas av Shah Jahan mellan 1638-1648 efter att denne kejsare flyttat sin huvudstad från Agra till Delhi, är uppsatt på Unescos världsarvslista. Fortet har fått sitt namn från den massiva, 2,6 km lång och 16-33 meter hög, röda sandstensmur som omger komplexet. Som mest bodde här hela 3 000 människor! Vi fortsätter sedan till Jama Masjid, en av Indiens största moskéer. Innergården i moskén rymmer upp emot 25 000 människor och även denna byggdes under Shah Jahan. Naturligtvis besöker vi också den myllrande och smått kaotiska bazaaren Chandni Chowk, som verkligen är något av en sammanfattning Indien: färger, ljud, lukter, heliga kor mitt i allt och massor med människor som är på väg någonstans - det är verkligen ett härligt land vi har upptäckt dessa veckor. Vi får prova på att åka cykelrickshaw genom marknadens gränder innan vi åker vidare till Rajghat som är Mahatma Gandhis kremerings- och minnesplats. Rajghat är en fridfull park som även är minnesplats för många andra högt uppsatta personer.

Hotel Ibis Aerocity (☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Delhi - Sverige

En tidig transfer, flyget går redan strax före sju på morgonen, tar oss den korta sträckan till flygplatsen. Vi flyger med Turkish Airlines till Istanbul, där vi landar på förmiddagen. Efter några timmars väntan fortsätter vi sedan med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på eftermiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare.

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3-4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9-10 Dag11 Dag12-13 Dag14-15
Karta
Dag 2
Dag 3-4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9-10
Dag 11
Dag 12-13
Dag 14-15

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Tack Peter för ännu en fantastisk resa. Vi återkommer igen!"
Kristina och Peter Dahlbeck

Vad har varit det bästa med resan? "Att få uppleva så mycket mer då det är en arrangerad resa. Alla nya ställen som man får bra information om innan och under vistelsen."
Anna-Carin Holm och Sabina Holm Wertwein

"Det bästa med resan var själva resan. Både kropp och själ fick sitt lystmäte i och med alla dessa möten med människor, religioner, kulturer, liv och död. När man gör sådana här resor inser man att lycka inte behöver vara detsamma som rikedom och makt."
Johan Robertsson

"Fantastisk resa, många intryck. Indierna lever sitt liv ute på gatan så vi blev en del av detta. Vi uppskattade att vi hade samma chaufför i 220 mil. Han berättade gärna om livet i Indien."
Marita och Håkan Hallberg