Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa i Norra Sudan - Kon-Tiki Resor

Sudan? Kan man resa dit? Ja, absolut! Den norra delen av landet, den som vi reser till, avråder UD inte från resor till och vilken spännande känsla det är att vara en av de få som hittar till detta land med sin mångtusenåriga historia, vackra ökenlandskap och gästvänliga invånare. Det här är resan för dig som letar efter ett resmål långt bortom allfarsvägarna!

NUBIEN - DE SVARTA FARAONERNAS LAND

Vår resa tar oss genom det gamla Nubien, ett område som under stora delar av sin historia har styrts av Egyptens faraoner. Det är den stora anledningen till varför det faktiskt finns fler pyramider i Sudan än i det mer kända grannlandet i norr! Under drygt 100 år styrde också Kush-kungar från Sudan över Egypten och benämns i historien som "de svarta faraonerna". Vi färdas med fyrhjulsdrivna fordon då vägarna emellanåt är obefintliga - följ med hit och få upplevelser långt utöver det vanliga!Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Khartoum, Sudan
Dag 2 Khartoum: Stadsrundtur
Dag 3 Khartoum - Karima
Dag 4 Karima: Jebel Barkal, gravfältet El Kurru och dervisch-ceremoni
Dag 5 Karima: Gamla Dongola och nubiska byar
Dag 6 Karima: Marknaden, Båttur på Nilen och nekropolen Nuri
Dag 7 Karima - Bajuda - Meroë
Dag 8 Meroë: Nekropolen, skolan i Tarabil och gamla huvudstaden
Dag 9 Meroë - Musawwarat es Sufra - Naqa - Khartoum
Dag 10 Khartoum - Sverige
 Pris:  36 900 kr/person
 Enkelrum:  5 400 kronor

Kommande Resor

 • 22-31 oktober 2019
 • 20-29 oktober 2020

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Khartoum t/r med Turkish Airlines
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande guide
 • Logi på beskrivna hotell/camps
 • Transfers, transporter (med fyrhjulsdrivna Toyota Land Cruisers eller Toyota Hilux) och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Vattenflaskor när vi är utanför Khartoum
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg för resa från annan ort än Stockholm
 • Obligatorisk arkeologisk avgift, fototillstånd och registrering av passet (sker på plats i Khartoum, kostnad f n 260 USD per person)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider förutom vatten och juice till frukostar
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige - Khartoum, Sudan

Vi flyger mitt på dagen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Turkish Airlines till Istanbul. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm. Vid avresa från annan ort kan det bli ett pristillägg beroende på skatter och platstillgång. Från Istanbul fortsätter vi efter några timmars väntan med samma flygbolag direkt till Khartoum, Sudans huvudstad, där vi landar vid tvåtiden på natten. Efter att ha fått våra väskor så åker vi till vårt hotell, som ligger nära Blå Nilen och är ett av stadens mest anrika hotell. Det byggdes i slutet av 1800-talet och har sett många berömda gäster som till exempel Thomas Cook, Winston Churchill och Drottning Victoria.

Grand Holiday Villa Hotel (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Khartoum: Stadsrundtur

Vi börjar dagens stadsrundtur med att besöka det arkeologiska museet, med dess imponerande samlingar från det forna Egypten och Nubien. Här finns även två tempel som räddades av Unesco från området runt Nassersjön som översvämmades när dammen där byggdes. Vi åker sedan över platsen där den Blå Nilen möter den Vita Nilen till Omdurman, som idag ses som en del av Khartoum. Det var här som det berömda Slaget vid Omdurman ägde rum 1898 då britterna besegrade de trupper som leddes av Abdullah al-Taashi, efterträdaren till den självutnämnde mahdin Muhammad Ahmed. Här ser vi mahdins grav från utsidan innan vi äter lunch på en trevlig restaurang vid Nilen. Eftermiddagen börjar vi med att besöka Muhammad Ahmeds forna hus, där det idag finns ett intressant litet historiskt museum innan vi avslutar stadsrundturen med något som är ett måste - en promenad i den vindlande souken, marknadsområdet, där man hittar allt mellan himmel och jord. Det är ett härligt folkliv och vi kommer att ha möjlighet att ta en kopp te på något av de traditionella tehusen och bara njuta av alla färger, lukter och intryck. På kvällen kommer vi att få vara med om något speciellt - Nubabrottning! Denna traditionella idrott är mycket stor bland Nubafolket och lika intressant som matcherna är livet bland åskådarna.

Grand Holiday Villa Hotel (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag2
Dag 3 Khartoum - Karima

Efter frukost lämnar vi huvudstaden bakom oss och reser norrut genom Västra öknen. Under resorna delar vi upp oss i fyrhjulsdrivna fordon och alla kommer att få en fönsterplats. Vi gör flera stopp längs vägen och det första av dessa är vid den vackra oasen Wadi Muqqadam med sina många akaciaträd, där vi äter lunch på något av de traditionella tehusen. På eftermiddagen kommer vi fram till vårt charmiga hotell, byggt i traditionell stil, som ligger precis vid Nilen och vid foten av berget Jebel Barkal. Detta berg ansågs som heligt både av de gamla egyptierna och de nubiska faraonerna. Faktiskt ses berget fortfarande som heligt av människorna här. Vi avslutar dagen med en promenad uppför berget, som bara är knappt 100 meter högt, och ser solen gå ned över det vidsträckta landskapet.

Nubian Rest-house (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Karima: Jebel Barkal, gravfältet El Kurru och dervisch-ceremoni

Jebel betyder berg på arabiska och Jebel Barkal har i årtusenden varit ett landmärke i detta annars så flacka område. Vid foten av detta vackra röda sandstensberg ligger lämningar efter ett mäktigt tempel tillägnat de nubiska faraonerna och deras beskyddare guden Amon. Från dessa ruiner står flera stora, skulpterade granitstycken som man antar skulle stå längsmed vägen ner till en hamn vid Nilen. Amons tempel tros vara från 1200-talet f Kr men förstorades och byggdes till under de århundraden som följde. När romarna erövrade Nubien 25-24 f Kr lät man förstöra stora delar av templet, men den kushitiska kungen Natakamani lät restaurera det. Jebel Barkal och de kringliggande templen är naturligtvis uppsatta på Unescos lista över världsarv. Vi fortsätter sedan söderut till byn El Kurru, där vi finner en av den forna huvudstaden Napatas begravningsplatser, så kallade nekropoler. Här begravdes medlemmar av den kungliga familjen mellan cirka 800 f Kr till 300 f Kr. Här ser vi resans första pyramider - det är fascinerande att Sudan har fler sådana än Egypten! Vi har möjlighet att utforska en grav utgrävd i klippan under pyramiderna. Den är delvis kollapsad, men målningarna är förvånansvärt väl bevarade och mycket vackra. På vägen tillbaka till Karima så besöker vi en intressant plats med förstenad skog - Sudan har mycket att erbjuda besökaren! Senare på kvällen bjuds vi på en fascinerande dervisch-ceremoni, som hålls på fredagar. Dansarna, oftast klädda i röda och gröna kläder, intensifierar sin dans hela tiden för att nå den religiösa extasen som är syftet med denna ceremoni.

Nubian Rest-house (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Karima: Gamla Dongola och nubiska byar

Tidigt på morgonen åker vi iväg för dagens långa, men mycket intressanta, utflykt. Vi följer Nilen och når så småningom gamla Dongola, en övergiven stad som grundades på 400-talet e Kr som en befästning men bosättningar växte snart upp runt fortet. Fram till 1300-talet så var Dongola huvudstad för det makurianska riket och blev en viktig knytpunkt för karavaner. På slutet av 600-talet så byggdes den stora kyrkan, som tros ha varit stadens katedral, över den tidigare kyrkan. Fortfarande kan vi se de rikt dekorerade marmorkolumnerna och kan få en bild av hur den en gång såg ut. Under dagen kommer vi också att utforska de nubiska byarna. Vi befinner oss i centrum för den nubiska delen av Sudan och denna del av landet är mer liberal än andra, till exempel är det vanligt att se kvinnor utan sjal och nubierna är även mer öppna för utlänningar än andra sudaneser. Det är inte ovanligt att bli inbjuden på en kopp te och sötsaker! De nubiska husen är en av de främsta attraktionerna i detta område, många är vackert målade med färggranna mönster och blommor.

Nubian Rest-house (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Karima: Marknaden, Båttur på Nilen och nekropolen Nuri

Det finns inget bättre sätt att få en känsla för ett land än att besöka en marknad! Det är också vad vi börjar dagen med när vi åker den korta sträckan till Karimas marknad. Här går vi runt medan vår guide berättar om vad som säljs. Vi fortsätter sedan ner till Nilen där vi går ombord på en båt för att i lugnt tempo njuta av vyerna och livet längs floden, som i alla tider har varit en förutsättning för att kunna leva i denna annars så ogästvänliga och karga natur. Efter picknick-lunch så kommer vi att besöka nekropolen Nuri. Här ser vi en mängd pyramider och man har funnit gravar efter hela 21 kungar och 52 drottningar och prinsar. Den äldsta graven man funnit är kung Taharqas, en av de nubiska faraonerna som härskade mellan 690-664 f Kr. Nuri ingår i världsarvet Jebel Barkal.

Nubian Rest-house (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Karima - Bajuda - Meroë

Efter att ha korsat Nilen fortsätter vi vår resa genom öken- och stäppområdet Bajuda. Denna del av detta stora område karaktäriseras av svarta basaltberg, ofta konformade, men vi passerar även områden med stenöken och breda dalgångar som korsas av så kallade wadis, uttorkade och eroderade flodområden. Vi kommer att göra flera stopp längs vägen för att ta fotografier, då landskapet här verkligen är dramatiskt. Det finns stora chanser att se besharin-folkets karavaner med kameler och åsnor längs vägen. Denna folkgrupp är nomadiserande och slår upp sina enkla hyddor vid de få brunnar som finns i detta mycket torra område. Vi korsar återigen Nilen, denna gång med en lokal färja som brukar vara en sevärdhet i sig - här trängs moderna Toyota Landcruisers med kameler, åsnor och getter! På eftermiddagen kommer vi fram till Meroë och möts av en mäktig syn - över 40 pyramider trängs på toppen av en kulle. Här bor vi bekvämt i permanenta tält med utsikt över pyramiderna. Samtliga tält har egen dusch och WC.

The Meroe Camp (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Meroë: Nekropolen, skolan i Tarabil och gamla huvudstaden

Unesco satte upp Meroë på världsarvslistan år 2011 och varför kommer vi att förstå efter dagens utflykt. Meroë tog över som huvudstad efter Napata cirka 280 f Kr men redan på 400-talet f Kr beskriver den grekiske historikern Herodotus Meroë som "alla etiopiers moderstad". Vi börjar med att besöka det kungliga gravfältet där man kan se lämningar efter de dryga 200 pyramider som en gång stod här. Varje pyramid har sitt eget begravningskapell där väggarna är reliefdekorerade med motiv som visar scener ur kungens liv samt offergåvor till gudarna. Vi besöker sedan skolan i den lilla byn Tarabil. Denna byggdes av vår agent i landet och under resan kommer vi även att ha med oss material och lämna över denna dag. Vill ni hjälpa till så hör av er så berättar vi hur ni kan gå tillväga. Efter några lediga timmar mitt på dagen så besöker vi lämningarna efter den gamla huvudstaden. Utgrävningar har visat att Meroë täckte ett enormt område och mycket återstår att gräva ut, men redan det vi ser idag är imponerande. I drygt 600 år, fram till cirka 350 e Kr, var detta huvudstaden för det mäktiga kungariket Kush. På kvällen kommer vår kock att hålla en liten kurs för att lära oss hur man lagar Sudans nationalrätt: ful medames!

The Meroe Camp (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Meroë - Musawwarat es Sufra - Naqa - Khartoum

Dagens resa går söderut tillbaka mot huvudstaden. Vi stannar och går runt i staden Shendis livliga marknad innan vi når Musawwarat es Sufra, en av resans största sevärdheter. Denna plats, liksom Naqa, ingår i världsarvet Meroë. Musawwarat es Sufra är ett stort meroitiskt tempelkomplex, vars huvuddel byggdes på 200-talet f Kr. Denna täcker en stor yta, cirka 45 000 m2 och har ett nästan labyrintliknande upplägg. Här ser vi många skulpturer och figurer föreställande djur, bland annat många elefanter vilket visar på betydelsefulla dessa djur måste ha varit för denna civilisation. Vissa arkeologer hävdar till och med att en av byggnaderna här kan ha använts för att träna och tämja elefanter. Cirka 600 meter från huvudtemplet ligger Apedemak-templet som vi också besöker innan vi fortsätter till Naqa, den andra av de två center som utvecklades under den meroitiska perioden. Här är öknen mer Saharaliknande, med klippor och sand. Här finner vi ett utsökt tempel tillägnat guden Apedemak från det första århundradet e Kr. Särskilt reliefdekorationen som visar guden med lejonhuvud, farao, ämbetsmän och rituella handlingar är spektakulär. Här finns även en byggnad som visar tydliga inspirationer från såväl egyptisk, romersk och grekisk stil - ett bevis på vilken viktig position staden hade under denna period. Tillbaka i Khartoum har vi tillgång till våra rum fram till nattens transfer till flygplatsen. På kvällen går vi ut tillsammans för en trevlig avskedsmiddag på den traditionella restaurangen Assaha.

Grand Holiday Villa Hotel (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Khartoum - Sverige

Vid midnatt åker vi ut till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vi flyger med Turkish Airlines vid tretiden på natten direkt till Istanbul, där vi landar på morgonen. Härifrån fortsätter vi med samma flygbolag efter någon timmes väntan till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på förmiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Dag10
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3-6 Dag7-8 Dag9
Karta
Dag 1-2
Dag 3-6
Dag 7-8
Dag 9

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Blev visst många 5:or men min bästa resa hittills."
Niclas Eriksson

"Vilken resa, frågan är om det inte är bästa resan jag har varit på. Vår lokalguide var helt outstanding, kunnig, serviceminded, såg till att allt blev perfekt."
Britt-Marie Linnarsson

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "Resan var magnifik! 5 räcker inte - 10?"
Birgitta Svensson

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Mycket intressant och lärorikt program med utmärkt lokalguide."
Sol-Britt och Tore Curstedt